PRIHODNJI DOGODKI

Biennale 2024 - Mednarodni festival sodobne glasbe Koper
    Ogledov:59     A+ | a-

Datum prireditve: 17.10.2024 - 04.12.2024

Čas prireditve: 20:00

Lokacija: Koper / različna prizorišča google maps marker

×

Dragi obiskovalci, glasbeniki, gostje,

Več o Biennalu 2024

dobrodošli na 9. Biennale Koper, na mednarodni festival sodobne glasbe.
Letošnja tema in vezna nit festivala je »Ogenj«. Že pred dvema letoma smo si zamislili, da bomo preko glasbe spregovorili o štirih naravnih elementih: 8. Biennale je potekal v znamenju vode, lani, v sklopu dogodkov »V pričakovanju bienala«, smo se osredotočili na zemljo in letos smo se odločili, da z razmišljanjem o ognju prižgemo 9. izvedbo festivala. Kot se za ogenj spodobi bomo najprej začeli s tremi iskrami, nadaljevali s petimi ognjevitimi koncerti in zaključili z žerjavico, ki tli in skriva v sebi moč novega ognja. Na izbiro imate torej 9 dogodkov, na katerih boste lahko prisluhnili novitetam glasbene ustvarjalnosti.
Izbrali smo naravne elemente iz več razlogov: zato, ker lahko v njih poiščemo veliko simbolike, zato, ker se v njih skriva velika moč narave, zato, ker je že čas, da začutimo spremembe narave in ne nazadnje zato, ker moramo spoznati moč povezovanja nasprotujočih se sil, preden se vdamo v prevladovanje ene same miselnosti.
V sebi čutim veliko misli in skrbi, ki se iskrijo ob pogledu na dogajanja v svetu. V sebi čutim ogenj strasti in želja, ki bi jih rada izrekla in podarila vsem tistim, ki trpijo, da bi lahko na pogorišču svojega življenja našli upanje v žerjavici, ki obljublja katarzo in novo življenje. Posameznik je lahko samo šibka vžigalica, vendar tudi šibka iskrica lahko povzroči velik ogenj. Naša želja je, da bi zanetili ogenj upanja, ki bi ponesel svetlobo in toplino vsem, ki jo potrebujejo ter da bi plameni ognja ljubezni lahko uničili sovraštvo. Želimo si, da bi skozi glasbeno ustvarjanje, kreativnost, radovednost in željo po učenju in sprejemanju novega, opozorili, da smo ljudje, ki verjamejo v najgloblja čustva in vrednote, da, kot je napisal Srečko Kosovel:
Ogenj smo, ki mora izgoreti, izžareti v to temo,
da jo razsvetli.
A ogenj ni materija, ampak poslanstvo.
(...) naše poslanstvo (je)– poslanstvo prisotnosti.

Hvala vsem, ki boste z nami.
Posebna zahvala gre Ministrstvu za kulturo Republike Slovenija, Mestni občini Koper, Javnemu skladu za kulturne dejavnosti, Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper, Zvezi kulturnih društev Mestne Občine Koper, Glasbeni šoli Koper, Pokrajinskemu muzeju Koper, Italijanski skupnosti S. Santorio, Radiu Koper.

Tatjana Jercog

Več o Biennalu 2024

NOVI ČLANKI IN ODMEVI ...

Preglejte vse članke ...