DOGODKI NA GLASBENIH ŠOLAH

Seminar Kodaly metode s profesorji Akademije Franz Liszt Budimpešta
Članek je objavila-a: Zveza primorskih glasbenih šol
15.10.2024
Seminar Kodaly metode s profesorji Akademije Franz Liszt Budimpešta

Na glasbeni šoli Frana Gerbiča Cerknica je 4. in 5. oktobra 2024, potekal dvodnevni seminar z naslovom: PREDSTAVITEV KODALY METODE POUČEVANJA GLASBENE TEORIJE, za profesorje glasbe. Pod okriljem Zveze primorskih glasbenih šol, se je seminarja udeležilo 12 profesoric iz glasbenih šol Idrija, Logatec, Sežena, Koper, Ilirska Bistrica in Cerknica, ter gostji iz glasbene šole Moste.

Strokovni seminar je podprla Madžarska akademija umetnosti. Vodili sta ga priznani profesorici na akademiji Franz Liszt, Edina Barabas in Borbala Sziranyi. Zoltan Kodaly je bil priznan skladatelj in pedagog, ki je svoje pedagoško delo in metodo poučevanja, ustvaril na temeljih madžarske ljudske glasbe.

V dveh glasbenih dneh smo izkusili le delček te bogate pedagoške zakladnice.

Temeljni poudarek njegove metode je učenje glasbe, kjer mora učenec doživeti in preizkusiti glasbeni pojem preko lastnega ustvarjanja, petja ali igranja na glasbila.

» Če otroci veliko pojejo, je to za njih globoka navdihujoča izkušnja, kjer skozi lastne glasbene aktivnosti spoznajo temeljne zakonitosti glasbe. To zadovoljstvo jim vzpodbudi tudi željo po igranju na različna glasbila in njihov um obogati za celo življenje« (Kodaly, 1964)

Druženje je bilo nepozabno in strokovno navdihujoče. Spletle so se globoke glasbene vezi in velika želja, da obiščemo Kodalyjev inštitut v Budimpešti.

 

Zapisala: Eva Favento Ule - vodja aktiva NGL ZSGŠ (Zveze primorskih glasbenih šol).

Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.


Ludwig van Beethoven