DOGODKI NA GLASBENIH ŠOLAH

Med glasbo, besedo in tišino
Članek je objavila-a: Vanja Gregorič
14.11.2016
Med glasbo, besedo in tišino
Primorske novice
Tekst in foto: Vesna Humar


Društvo klavirskih pedagogov Slovenije, ki je del sorodne evropske organizacije EPTA, nudi prostor in čas učiteljem klavirja, ki potrebujejo še kaj več kot le sedenje na glasbenih urah z bolj ali manj nadebudnimi učenci, poudarjajo organizatorji.
Klavirski dnevi, ki so priložnost za izmenjavo izkušenj in pridobivanje novih znanj, se selijo po slovenskih glasbenih šolah.

“Tako vsakič kolektiv prinese svoje izkušnje, poznanstva in zanimanja, zaradi česar je dogajanje vsakič drugačno,” je poudaril predsednik društva Primož Mavrič.

Novogoriška glasbena šola se v organizaciji dogajanja še ni preizkusila. Klavirski dnevi, meni ravnatelj Sandi Vrabec, so “eden izmed pomembnejših dogodkov, ki skupaj z ostalimi tvorijo mozaik pedagoške strokovnosti in predanosti”. Ter v sam evropski vrh dvigajo slovensko javno glasbeno šolstvo, ki prav letos praznuje 200. obletnico.

Ko beseda zazveni

Najboljši slovenski učitelji klavirja so tudi letos pripravili vrsto zanimivih predavanj. Teme so različne, organizacijski odbor pod vodstvom učiteljice klavirja Aleksandre Pavlovič pa se je odločil za rdečo nit: povezavo med besedo in glasbo. “Že 20 let se ukvarjam z vprašanjem, zakaj me tako privlačita poezija in glasba. Beseda je hkrati pomen, vsebina, in zven, ritem, ki ju vsaka beseda ima,” je pojasnila Pavlovičeva. V naslovu dogodka je tudi tišina, ki je, kot pravi “pomembna v glasbi in tudi v vsakdanjem življenju. Prav tišina je tisto, kar sodobni človek najbolj potrebuje.”

Od petka do nedelje se bodo poleg predavanj zvrstile še predstavitve glasbenih projektov slovenskih glasbenih šol, pripravili pa so tudi nekaj posebnih dogodkov.

Pozabljene note in norčavi Satie
Muzikologinja in glasbena urednica Tatjana Gregorič bo v soboto predstavila stoletje prezrte klavirske glasbe na Goriškem. “Predavanje z recitalom želi predstaviti nekatere klavirske skladbe izbranih goriških skladateljev, ki so še danes v senci njihovih v slovenskem prostoru bolj prepoznavnih zborskih del,” pojasnjuje Gregoričeva. Predstavili bodo klavirska dela Emila Komela, Marija Kogoja, Stanka Jericija in Cecilie Seghizzi Campolieti, stvaritve sodobnih avtorjev Marjana Mozetiča, Marjana Mlakarja in Patricka Quaggiata ter dve noviteti, napisani posebej za dogodek. Avtorja sta mlada študenta kompozicije Anej Černe in Ingrid Mačus.

Z letošnjo temo je povezan prvi od dveh brezplačnih večernih koncertov. Izvrstni pianist Denys Masliuk bo v petek ob sodelovanju dijakinje novogoriške gimnazije Rebeke Pregelj predstavil Lisztova Leta popotovanja, ki so nastala po predlogah italijanske visoke renesančne poezije. Klavirski dnevi se vsako leto posvetijo tudi obletnicam skladateljev. Letos bosta v središču Claude Debussy in Erik Satie, rojen pred 150-imi leti. Tej svojevrstni umetniški figuri se bosta na sobotnem koncertu z naslovom Dve osebi iščeta Satieja poklonila pianist Bojan Gorišek in igralec, harmonikar in pevec Janez Škof.

Klavirski dnevi se bodo zaključili v nedeljo z mojstrskim tečajem uglednega tujega predavatelja, pianista in profesorja na univerzi v Koloradu v ZDA Justina Kravitza, ter šolo jazzovske improvizacije z naslovom Jazz za klasične telebane pod mentorstvom Zorana Škrinjarja.

Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.


Ludwig van Beethoven