Seminar za flavto prof. Mateja Zupana

 

Preko Kataloga stalnega strokovnega izpopolnjevanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2002/2003 je letos prvič v organizaciji Centra za glasbeno vzgojo, Glasbene šole Koper potekal seminar za flavto. Dvodnevni seminar je tridesetim gostujočim učiteljem flavte iz vse Slovenije omogočil vpogled v solistično in komorno pedagoško delo solo flavtista Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, koncertanta, izrednega profesorja na Akademiji za glasbo, prof. Mateja ZUPANA. Mlad in ustvarjalen flavtist (izdal je tri zgoščenke) je s svojimi bogatimi izkušnjami prikazal delo z najmlajšimi ter tudi komornimi skupinami. Ob klavirju je svojo korepetitorsko vlogo zelo dobro opravil umetniški sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani prof. Blaž PUCIHAR.

 

            Glede na to, da se je z veliko naglico bližalo 6. regijsko tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov v disciplini komorne skupine, je bila to enkratna priložnost, da slovenski pedagogi in njihovi učenci dobijo še zadnje napotke  za morebitno izboljšanje in bogatenje glasbenega izvajanja. Tako eni kot drugi so z navdušenjem spremljali zanimivo in duhovito predavanje. Z izrednim občutkom za posameznika je prof. Zupan z izkušnjami in znanjem pomagal otrokom, ki so svoje izvajanje izboljšali, ritmično uredili, muzikalno obogatili ter tako ob koncu občinstvu predali prijetne glasbene izvedbe. Pozornost posameznika na poslušanje klavirja ali soigralca pri igranju v komornih skupinah, razumevanje naslova in besedila v skladbah, poznavanje stila izvajanja iz časa nastanka posameznega dela, oblikovanje fraz, pravilno dihanje, intonančno čista igra, dinamične razlike in menjava barv, so le glavne teme, na katere je bila usmerjena vsebina seminarja.

 

            V soboto, 8. 2. 2003, sta se s krajšim koncertom udeležencem seminarja predstavila predavatelja Matej Zupan in korepetitor Blaž Pucihar. Prisluhnili smo delom za flavto in klavir: Bonisovi Sonati, Dopplerjevi Uspavanki in Burtonovi Sonatini.

            V intonančno čisti, tehnično brezhibni igri, barvnih kontrastih s prefinjenim tonom in muzikalno izdelanimi frazami je zvok flavte in klavirja preplavil dvorano. Izjemna skupna igra in na trenutke nežna interpretacija je kar božala ušesa. Matej Zupan je s skladbama za solo flavto: C. P. E. Bacha: Sonata v amolu in M. Maraisa: Španske norosti dokazal svojo koncertno izkušenost. S svojim občutkom za barvno razgibano fraziranje je občinstvu predal izjemno lepe trenutke.

 

            Vsi aktivni udeleženci in učitelji so zapustili seminar s prijetnimi vtisi. Matej Zupan je s svojim pristopom in delom na seminarju dokazal, da ni samo izvrsten flavtist, temveč tudi zavzet in izkušen pedagog.

 

Alenka Zupan