Prvo mednarodno tekmovanje fisa...armonie

 

Trst ima od letos svoje mednarodno harmonikarsko tekmovanje; skupina glasbenikov in kulturnih delavcev je namreč hotela izpolniti praznino v mestu, ki šteje veliko odličnih glasbenikov in navdušenih ljubiteljev tega instrumenta. Poleg tega je skrajno vzhodni rob Italije idealen prostor na razpotju različnih kultur, v katerih je harmonika močno prisotna in vredna posebnega umetniškega ugleda. Glavni pobudnik novega tekmovanja je tržaški harmonikar in pedagog Aleksander Ipavec, ki je s tem hotel prispevati k vrednotenju bogatega glasbila s poudarjanjem njegove vloge na koncertnem polju. Pobudo sta konkretno uresničila združenje Altamarea in glasbeno društvo Cluster, v sodelovanju z društvom Musica Libera, z Glasbeno matico-Trst in s krožkom Gruppo artistico triestino.

 Tekmovanje za soliste, koncertante in komorne skupine  »Fisa...armonie v Trstu« se je odvijalo od 16. do 18. maja v prostorih Doma Glasbe/Casa della Musica in v Luteranski cerkvi v Trstu. Udeležilo se ga je okrog trideset harmonikarjev iz Italije, Slovenije in Hrvaške, ki so bili porazdeljeni v štiri starostne kategorije za soliste, eno za koncertante in eno za komorne skupine. Ocenjevalno komisijo so sestavljali Ivano Battiston(konservatorij v Firencah), Vladimir Balyk(ukrajinski koncertant in pedagog), Dorina Cante(Glasbena matica-Trst) in Ivano Paterno (konservatorij v Castelfrancu Venetu). Avdicije z odprtimi vrati so potekale v jutranjih in popoldanskih urah, zvečer pa so bili na sporedu nastopi znanih koncertantov. V tridnevni praznik harmonike so namreč spadali koncerti dua Ipavec-Chiabudini (harmonika/klavir) s poklonom argentinskemu mojstru Astorju Piazzolli, tria Nata Bene(Rusija-Hrvaška), ki ga sestavljajo Vladimir Balyk-bajan, Nataša Balyk-domra in Neno Munitić-kitara,

ter mladega italijanskega harmonikarja Maria Stefana Pietrodarchija, dobitnika številnih nagrad in enega izmed najbolj zanimivih talentov na mednarodnem prizorišču.

Tekmovalni del je sklenil koncert nagrajencev, na katerem so nastopili in uradno prejeli zaslužene nagrade(s  podporo Zadružne kraške banke, pokrajinskih in občinskih oblasti) vsi najboljši udeleženci. V najbolj prestižni kategoriji koncertantov je žirija podelila dve prvi nagradi ex-aequo harmonikarjema Vladimiru Gorupu (HR) in Igorju Zobinu iz Trsta(drugo nagrado je prejel Paolo Peruško iz Hrvaške, tretjo pa Mario Muccitto-ITA- in Nikola Puček-HR). Za kategorije solistov pa so rezultati sledeči: v A kategoriji(do 10.leta starosti) je prvo nagrado prejela Marjetka Švigelj(SLO), drugo pa ex-aequo Matej Čelik(SLO), Kristian Bandi in Giovanni Bannelli(ITA)ter Andrea Udovičič(HR); v B kategoriji (do 13.leta) je dosegel najvišje točkovanje Blaž Kovač(SLO), na drugo mesto pa sta se uvrstila Federica Mattedi(ITA) in Urban Mesec(SLO). Komisija ni podelila prvih nagrad v kategorijah C in D (do in po 18.letu starosti);  drugo nagrado sta prejela Polona Tominec(ITA) in Tržačan Goran Ruzzier. V kategoriji komornih skupin so prva tri mesta zasedli harmonikar Vladimir Gorup s flavtistko Ano Kralj,  pianistka Tamara Ražem in harmonikar Goran Ruzzier, harmonikarski ansambel šole Glasbene matice iz Špetra in slovenska komorna skupina Adamsi.   

Tako se je začela zgodovina novega mednarodnega tekmovanja, kateremu želimo, da bi v bodoče privabilo vedno večje število mladih harmonikarjev in pridobilo ugled prestižne kompeticije, saj je nastal iz resnične motivacije in volje po uresničevanju profesionalno organiziranega projekta.    

 

 

Rossana Paliaga