Glasbeno likovni dogodek

 

V tem šolskem letu, 23.aprila sta se glasba in slika medsebojno dopolnjevali v obliki, barvi, liniji in svetlobi. V sožitju barvnih in glasbenih tonov so bili vpleteni vsi učenci in učiteljici iz oddelka Črni Vrh, Glasbene šole Idrija in učenci iz  6., 7., in 8. razreda Osnovne šole Črni Vrh  pod mentorstvom Barbare Petkovšek.

Živali so bile vedno pomembne za človeka  kot hrana, ljubljenci, statusni  simboli in  simbol bogov. Obnašanje, njihov jezik so za vsakega glasbenika čudovita priložnost, da obogati svoj obseg del z raznolikostjo le teh. Od tu tudi moj navdih za pripravo nastopa. Podoba živali nam je postala povezava med obema umetnostma.

Doživljali  smo čudoviti glasbeni svet živali izpod notnih  peres glasbenikov, istočasno pa smo si ogledali likovna dela učencev, ki so v večer vpletali barvno paleto tonskih nizov. Pri pouku likovne vzgoje so drseli s čopičem po papirnati podlagi, ob poslušanju “ velike zoološke fantazije ” Živalski karneval, skladatelja Saint-Saensa. Nerazložljivost glasbenih barv so prelili v zapeljive likovne slike, ki so poslušalcem slušno, vidno, besedno in svetlobno pomagale popeljati domišljijo do različnih razpoloženj.

 

Mogočnost

nam je pričaral skladatelj Saint-Saens, ko je enemu izmed paradnih delov fantazije dal naslov Lev. Učenci so slikali v tehniki tempere in pastela. Iz njihovih del smo lahko razbrali pritajeno čakanje, napad, lenobo, pozorno prežo, skok, dir in lov. Umirjene in živahne, nežne in grobe so bile sledi njihovih čopičev.

Pravo zvočno ujemanje z le temi, pa smo slišali v skladbi Grozni lev.

 

Nežnost

so si otroci pri pouku likovne vzgoje pričarali ob poslušanju nežnega spleta glasbenih linij v delu Labod. Lahkotnost, umirjenost mirno plavajočega laboda so v nežnih barvah pastelov zaokrožili mehke, oble oblike. Učenci so zvoke prelili v barvo.

 Glasbeno nežnost pa smo si  pričarali skozi skladbici  Muca sanja in Pesem o ptički.

 

Čarobno zaznavo v glasbi

so sredi komaj slišnih zvokov iz narave učenci prepoznavali nekaj drugačnega, zanimivega, poživljajočega in hkrati podoživljali dogajanja, ki v naši vsakdanjosti boža in sprošča naše uho.

Iz Saint-Saenove “živalske fantazije” so poslušali Ptice in Kukavico in to izrazili v pastelih z živahnejšo kompozicijo barvnih akcentov.

Tudi skladatelji klavirskih del so skozi splet  živalskih zvokov znali s pomočjo črno belih tipk ustvariti fantazijsko glasbeno sliko. Šoja, Škorci so prileteli, Ptiček na veji in Čriček muzikant, so nas s posameznimi glasbenimi vzorci  pripeljejo k njej.

 

Gibanje

kot navdih za ustvaritev umetnosti, so otroci izrazili ob poslušanju Kengurujev. Divjo živahnost, radoživost, so prenesli v razgibane kompozicije različnih oblik. Igrivi in  veseli nemir poskočnega kenguruja se je naselil v nastalih slikah.

Svizec, Opica na struni, Pesem miši, Beli zajček zamuja, Boogie velikega buldoga,

pa so nas z ritmi in pestrim gibanjem pripeljali do glasbeno fantazijskih živali  iz omenjenih naslovov.

 

Umirjenost

je francoski skladatelj upodobil s toni v napisanem delu z naslovom Želva. V glasbenem izzivu so otroci našli nežnost oblih oblik, modrost hladnih barv, spomine na morje, pesek in v njem barvno nežne sledi.

Ples povodnih konjev in Žalostni metuljček, pa so mladi glasbeniki z neotipljivimi zvoki pričarali mirnost, lenobnost in sproščeno paleto mehkih tonskih nizov.

 

Radost

so učenci skozi pestrost zvoka, ritma, svetlobe, preliva živahnosti, navdušenja, vrhunca mladostnih sanj,  v svojih delih  podoživeli Finale iz poslušane “živalske fantazije”. Ustvarjali so v tehnikah voščenk, akvarela, in kolaža.

Zajček, Račice in Medvedek, pa so bila dela glasbene radosti naših inštrumentalistov.

 

Humor

je skladatelj zgradil na komični osnovi Osel. Odločne osličkove glasove so v teh delih razkrivali učennci tako, da so v razgibane oblike s čopičem vtkali živo pisano poskočnost, ter z nežnimi toni barv pričarali zvestobo in vztrajnost  te muhaste živali.

V Petelinjem ragu, Kvartetu / basen po Krilovu / in Prišla je miška iz mišnice, pod vodstvom Aleksandre Žakelj, pa smo poslušalci prisluhnili hudomušno humorno obarvanim tonom glasbe in besedno nabrito tekočim verzom tega večera.

Tako se je  sluh  povezal s sliko, svetlobo in zvokom. Barva se je iz pigmentov prahu zmešala. Toni lestvic so odplesali  in s tekočo homogenostjo in skladnostjo  se je končal glasbeno likovni dogodek na Črnovrški planoti.

 

Po nastopu so rekli, da poleg barvitosti tonov in moč barv  ne bodo pozabili:

 

Ines Tomunec, učenka klavirja:

“Prišla je sreda 23. aprila. Oblekla sem nove črne hlače in rdečo bluzo. Strah me je bilo nastopati na novem  klavirju in vesela sem bila, ker nisem naredila nobene napake med igranjem nanj.”

 

Janja Kavčič, učenka kljunast flavte:

“Do nastopa sem v mislih ves čas igrala svojo skladbico, na koncu sem se globoko oddahnila in z zanimanjem prisluhnila ostalim. Bilo mi je lepo.”

 

Tjaša Bizjak, učenka klavirja:

“Mojim domačim je bil večer prijetno doživetje. Jaz pa sem bila ponosna nase, ker sem zaigrala tako kot znam!”

 

Polona Rudolf, učenka klavirja:

“Koncert mi je bil všeč zaradi izbrane teme in vesela sem bila sošolcev iz osnovne šole, ki so z likovnimi izdelki sodelovali z nami.”

 

Barbara Rupnik, učenka kljunaste flavte:

“Vesela sem bila, da je bilo toliko poslušalcev in vesela sem bila tudi zato, ker sem lepo odigrala svojo skladbo. Najbolj všeč pa mi je bil Kvartet, ki je z zadnjo skladbo tudi zaključil glasbeno likovni večer.”

 

ga. Nina Kavčič, poslušalka:

“Všeč mi je bil prikaz naših čustev na ta, drugačen način.

Glasba je v povezavi z risanjem dokazala, da imajo učenci z njo več ustvarjalne domišljije.”

 

Mia Kavčič, učenka kljunaste flavte:

“Nastop sta z lepimi besedami zaključili  gospa ravnateljica GŠ Idrija in gospa ravnateljica OŠ Črni Vrh, mi pa smo se z veseljem posladkali in z občutkom zadovoljstva odšli domov.”

 

ga. Anica Šemrl:

“Nastop, vreden pohvale!”

 

Valči Kavčič in Barbara Petkovšek