Bistriška glasbena šola na Madžarskem

 

Učenci in učitelji GŠ Il. Bistrica so v tem šolskem letu verjetno zabeležili rekordno število gostovanj in strokovnih povezovanj z drugimi glasbenimi šolami. Samo v zadnjih treh mesecih so se udeležili regijskih tekmovanj v Postojni in Novi Gorici, pihalni orkester celo mednarodnega tekmovanja v italijanski Rivi del Garda, s celovečernimi nastopi so se predstavili v Slovenj Gradcu in Piranu, še pred koncem šolskega leta pa bodo nastopili tudi na Reki.                 

         Prav  gotovo najpomembnejše gostovanje v več kot petdesetletni zgodovini šole pa so imeli pred kratkim v Madžarski, natančneje v Kecskemetu. Strokovne in prijateljske vezi, ki so se spletle med lanskoletnim obiskom madžarskih mladih glasbenikov in njihovim profesorjev v Il. Bistrici so botrovale tej izmenjavi. Bistričani na čelu z ravnateljem glasbene šole Laszlom Balazsem so se z veseljem odzvali povabilu madžarskih kolegov, da preživijo nekaj dni pri njih in se tudi predstavijo s koncertom najboljših učencev.

Bistriška »odprava« v zasedbi dvajsetih učencev, desetih učiteljev in predsednika sveta staršev šole Janka Poklarja je tako krenila na enajsturno pot v torek, 6. maja. Po prihodu in prisrčnem sprejemu s strani gostiteljev so učence pod svoje okrilje vzeli starši otrok, ki obiskujejo glasbeno šolo v Kecskemetu.

         Že naslednji dan je Bistričane čakal koncert v njihovi glasbeni šoli, ki nosi ime po Zoltanu Kodalyu, poleg Bele Bartoka najpomembnejšemu madžarskemu skladatelju in muzikologu, ter utemeljitelju svetovno znane metode solfeggiranja. V izjemno akustični dvorani impresivne stavbe glasbene šole (preurejena bivša vojašnica, v kateri se sedaj nahaja tudi gimnazija) so izbrani učenci bistriške glasbene šole presegli sami sebe in priredili res odličen koncert. Dolgotrajne temeljite priprave in več predhodnih nastopov so se očitno krepko obrestovale, najboljši dokaz za to pa je navdušenje madžarskega občinstva, ki je vsakega nastopajočega z močnimi aplavzi večkrat priklicalo na oder. Tudi čestitke domačih profesorjev in veliko zanimanje za izvedene skladbe so bile Bisričanom največja nagrada.

         Prav gotovo nepozabni vtisi pa bodo ostali tudi po ogledu mesta Kecskemet s prelepim glavnim trgom, na katerem se nahajajo štiri cerkve različnih veroizpovedi in po enodnevnem izletu v Budimpešti z ogledom znamenite Opere, akademije Franz Liszt in trdnjave ter dvorca na Budimu. Prijazni organizatorji so poskrbeli tudi za ogled folklorne konjeniške prireditve, ogled razstave v muzeju čipk v mestecu Kiskunhalas, za otroke še posebej privlačno kopanje v termalnem kopališču v Kiskunmajsi in še za vrsto drobnih pozornosti. Nepozaben je bil tudi ciganski golaž v Tanyacsardi s temperamentno cigansko muziko (glej sliko).

         Kljub nekoliko težjemu besednemu sporazumevanju med učitelji pa se je še enkrat potrdilo, da glasba ne pozna meja. Enkratno doživetje vseh, ki smo se udeležili tega gostovanja je zaokrožil dogovor ravnateljice Ladics Tomasne Erzsebet in ravnatelja Laszla Balazsa o tradicionalni izmenjavi gostovanj Glasbene šole Zoltan Kodaly in Glasbene šole Il. Bistrica.

 

Bojan Glavina