Seminar za flavto v Domžalah

 

Po že ustaljeni navadi je tudi tokratni seminar za flavto potekal v prostorih glasbene šole Domžale. Od petka, 18., do nedelje, 20. oktobra 2002, nas je s svojo neizčrpno duhovitostjo, velikim znanjem in izkušnjami med javnimi učnimi urami navduševal italijanski flavtist Giampaolo Pretto. Poleg tega pa nam je zastajal dih ob njegovi izvedbi Bachove Sonate v h-molu, zlasti pri počasnem stavku, Beriove Sequenze in Reineckejeve Sonate Undine na sobotnem večernem kratkem koncertu.

Učne ure so bile večinoma usmerjene v dihalno tehniko: pravilna lega prepone, njena fleksibilnost pri izvajanju večjih intervalnih postopov (s potiskanjem navzdol), odpiranje in mehčanje ustne votline pri vdihavanju (načelo zehanja) in izdihavanjem toplega zraka. Le-to je predavatelj navezoval na pevski pristop. Veliko navdušenja je vedno znova požel ob svojih  malodane sopranskih - pevskih točkah. Pravi italijanski belcanto! Še posebej veliko dobrega okusa in poznavanja je pokazal pri podajanju baročne glasbe. Komorno muziciranje in orkestrsko igranje sta vrlini, ki jih je Giampaolo Pretto okusil in spoznal že kot mlad, obetaven flavtist. Od tod njegove bogate izkušnje in s tem tudi smisel za posebne vrste humor. Tako so učne ure minile v sproščenem vzdušju, kljub temu, da večkrat ni popustil niti za ped od tehnike dihanja pri slušateljih. Ves čas je tudi jasno in utemeljeno ločeval izvedbe različnih slogovnih obdobij: baročni na eni in romantični pristop na drugi strani.

            Da je dober pedagog, je med drugim dokazal tudi s tem, ko je eno najmlajših udeleženk Sanjo Zupanič v pičlih petnajstih minutah naučil tehnike permanentnega dihanja.

            Seminarja so se tudi tokrat s Primorske aktivno udeležile dijakinji Irena Kavčič in Jelena Pešič, iz razreda prof. spec.Alenke Zupan, obe z  VGI na CGV Koper oz. z UG Koper in učenka Anja Colja z GŠ Sežana iz razreda Matjaža Šurca). Vse tri so  kot je že v navadi - zgledno opravile svojo nalogo.

 

Matjaž Šurc