1.Tekmovanje Citta di Carlino - za klarinet, bas klarinet in klarinet solo s pihalnim orkestrom

 

Od 25. do 27. oktobra 2002 se je v mestecu Carlino ob beneški laguni odvijalo 1. mednarodno tekmovanje Citta di Carlino. Domače godbeniško društvo Nuova banda di Carlino je s pomočjo Pokrajine Furlanija  Julijska krajina, Videmske pokrajine, fundacije Fondazione Cassa di Risparmio di Udine e Gorizia, občin Carlino, Marano Lagunare in Muzzana del Turgnago uspelo organizirati in uspešno speljati tekmovanje z zelo visokim nivojem izvajalcev.  Visokemu nivoju tekmovanja je botrovala prisotnost eminentne ocenjevalne komisije, sestavljene iz svetovno priznanih profesorjev klarinetistov. To so: Michel Arrignon, profesor klarineta na pariškem konzervatoriju Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris in uveljavljeni koncertni klarinetist, Jean  Marc Volta, bas klarinetist v Francoskem nacionalnem orkestru Orchestre National de France iz Pariza, Paolo Beltramini, profesor klarineta na konzervatoriju J. Tomadini v italijanskem Vidmu, Lino Urdan, profesor klarineta na tržaškem konzervatoriju G. Tartini. Komisijo bi moral sestavljati tudi prvi klarinetist opernega orkestra milanske Scale Fabrizio Meloni, vendar zaradi bolezni v  tekmovalni komisiji ni sodeloval.

 

Organizacijski odbor je tekmovanje razdelil v sledeče kategorije:

 

Klarinetist solist - junior za tekmovalce, rojene po 1. 1. 1984: Program ni bil določen, trajanje pa omejeno na do 15 minut.

 

Klarinetist solist - senior, za tekmovalce rojene po 1. 1. 1972: Tekmovalci v tej kategoriji  so morali najprej odigrati prvo etapo z izvedbo prvega stavka 1. koncerta v f-molu op. 73 za klarinet in orkester C. M. von Webra. Uvrstitev v drugo etapo in boj za končno nagrado je zahtevala izvedbo ene od  skladb iz obdobja:

klasike -            W. A. Mozart , 1. stavek  koncerta v A-duru,

romantike -        R. Schumann, C. M. Weber, J. Brahms,

20. stoletja -      C. Debussy, F. Poulenc, I. Stravinsky, O. Messien, H. Sutermeister, V. Bucchi.

 

Bas klarinet - za tekmovalce, rojene po 1. 1. 1972: Obvezne skladbe so bile:

4. in 5. stavek skladbe  5 Stucke im Volkston R. Schumanna,

Domaines cahier F original et miroir Pierra Bouleza in

eno od navedenih skladb:

         Sonata per Clarinetto Basso Solo Haralda Genzmerja,

         Soft per Clarinetto Basso Solo Franca Donatonija,

         Monolog  Isanga Yuna ali

         Silions 3 Studi per Clarinetto Basso Patricea Sciortina.

 

Klarinet solist s pihalnim orkestrom (brez starostne omejitve):

Obvezna skladba je bila Sonata concertante Sergea Lancena.

 

Tekmovanja se je udeležilo 44 tekmovalcev iz Italije in Slovenije. V kategoriji klarinet junior je med 13 tekmovalci prvo nagrado (500 evrov) z 98,75 doseženemi točkami dosegel Aljaž Beguš iz Ljubljane (mentor prof. Jože Kotar). Izvajal je Concertino v Es-duru op. 26 C. M. von Webra ob klavirski spremljavi prof. Primoža Bratine in Capriccio za klarinet solo. Iz primorskih glasbenih šol sta sodelovala klarinetista Sandi Vrabec, ki je zasedel 4. mesto s 93,25 točke (mentor prof. Branislav Trifkovič, klavirska spremljava prof. Tamara Ražem, Glasbena šola Sežana) in Žiga Fabbro, ki se je uvrstil na 8. mesto s 83,25 točke (mentor prof. Robert Stanič, klavirska spremljava prof. Bojan Glavina, Glasbena šola Piran). Sandi Vrabec je izvajal 1. stavek iz koncerta v f- molu za klarinet C. M. von Webra in Solo de Concours Andrea Messagerja. Žiga Fabbro se je predstavil s Concertinom C. M. von Webra in Solo de Concours Julesa Mouqeta.  Zmagovalec Aljaž Beguš je prejel tudi povabilo za gostovanje na Conservatoire National Superieur  v Parizu.

            Organizator je med tekmovanjem poskrbel tudi za brezplačno popravilo inštrumentov pod vodstvom mojstra Roberta Buttusa iz kraja S. Giovanni al Natisone v bližini Vidma in za predstavitev klarinetov tovarne Buffet Crampon iz Francije.

            Umetniški vodja tekmovanja, gospod Flaviano Martinello, želi organizirati tekmovanje tudi naslednje leto, zato na svidenje v Carlinu oktobra 2003!

 

Robert Stanič