Oživel je Mednarodni mladinski orkester Alpe-Jadran

 

Pobudnik je Centro incontri musicali Alpe-Adria, strokovno pa sodeluje SCGV E. Komela

 

            V Gorici je znova oživel Mednarodni mladinski orkester Alpe-Jadran. Orkester je nastal leta 1986 v okviru Mednarodnega tekmovanja za mlade violiniste in violončeliste “Alpe-Jadran  Alfred in Vanda Marcosig”. Po večletnem molku se je orkester na novo organiziral na pobudo združenja Centro incontri musicali Alpe-Adria. Njegov predsednik je Alessandro Arbo, umetniški vodja pa dirigent Luigi Pistore, profesor teoretičnih predmetov in glasbene zgodovine na Slovenskem centru  za glasbeno vzgojo E. Komela v Gorici. Glasbena šola E. Komela tudi aktivno sodeluje pri projektu bodisi s strokovno kot z organizacijsko pomočjo.

            Orkester združuje 27 mladih glasbenikov, ki so že diplomirali ali so tik pred tem in so iz različnih dežel srednje Evrope. Predvidoma bodo imeli najprej izpopolnjevalni tečaj s priznanim avstrijskim violinistom Helfriedom Fisterjem, nato pa od 13. do 18. decembra intenzivne skupne vaje v Gorici.

 

 

 

Sledila bo glasbena turneja: 18. decembra bodo igrali na dvorcu Zemono, 19. decembra zjutraj v KC Lojzeta Bratuža v Gorici za goriške višje srednje šole, še isti večer bodo koncertirali v občinskem gledališču v Krminu; 20. decembra bo koncert na konservatoriju v Celovcu, 21. decembra v gledališču Giovanni da Udine v Vidmu, 22. decembra v okviru Srečanj z Glasbo SCGV E. Komela v KC Lojze Bratuž v Gorici, 28. decembra v občinskem gledališču v Piacenzi in 29. decembra v avditoriju Državnega konservatorija v Padovi.

            Z orkestrom, ki bo izvajal skladbe Mozarta, Rossinija in Paganinija, bodo sodelovali kar štirje solisti: mlada pianistka Sara Rustja, gojenka SCGV E. Komela, ki študij nadaljuje v Ljubljani pri prof. Sijavušu Gadžijevu, pianist Bruno Volpato, violinist Nicola Granillo in čelistka Marumo Sasaki. Orkestru bo dirigiral Luigi Pistore, ki se je študijsko izpopolnjeval pri Gustavu Kuhnu, Gianluigiju Gelmettiju in Carlu Marii Giuliniju.

            Projekt sta v celoti podprli Fundacija Goriške hranilnice in zadruga COOP Consumatori Nord-Est. Pokroviteljici pa sta bili goriška Občina in Pokrajina ter Skupnost dežel Alpe-Jadran.

 

Valentina Pavio