Otvoritev prenovljenih prostorov piranske glasbene šole

 

Od sredine avgusta pa vse do začetka decembra leta 2002 je potekala temeljita obnova stavbe v Levstikovi ulici v kateri je sedem učilnic in tudi sedež glasbene šole Piran. »Palača Benvenuti«,  kot se imenuje stavba glasbene šole se sicer ponaša z arhitekturo beneške gotike in je s svojim zanimivim pročeljem »tarča« fotografskih objektivov mnogih turistov, vendar so bili njeni prostori že vrsto let zelo dotrajani, brez zvočne izolacije in nujno potrebni temeljite prenove. Za gradbena dela, ki so obsegala ureditev notranjosti šole, postavitev nove strehe in stropov, zamenjavo tlakov in električne napeljave in pleskanje pročelja, pa tudi nabavo nove opreme (omare, mize, stoli) je Občina Piran prispevala skoraj 17 milijonov tolarjev.

          Zakaj se je toliko let čakalo na obnovo? Iz preprostega razloga: glasbeni šoli, oziroma njenem vodstvu je bilo s strani piranske občine že zdavnaj obljubljeno, da bodo dobili nove prostore v Palači Trevisini, kjer bi končno vsi učitelji bili »pod isto streho« in bi se združili vsi oddelki, ki so sedaj razkropljeni na vseh lokacijah (v prostorih gimnazije Piran, Godbenega doma, prostorih osnovne šole Lucija) končno pa bi tudi dobili ustrezno dvorano za šolske in druge nastope. Ustanovljen je bil že Odbor za prenovo Palače Trevisini, narejeni so bili načrti, učitelji smo si skupaj s pedagoškim vodjom Benjaminom Makovcem na papirju ogledovali in razporejali učilnice... In kaj se je zgodilo?

Palači Trevisini, ki je bila namensko določena za »dom kulture« (poleg glasbene šole bi mesto v njej našle še druge kulturne dejavnosti kot so zbori, folklora, pihalni orkester, plesne skupine, gledališka sekcija, likovniki in podobno) je Občina Piran spremenila namembnost in s tem je tudi glavni in dolgoletni problem glasbene šole ostal nerešen.

          Zato so ob otvoritvi prenovljenih prostorov občutki učiteljev razdvojeni. Po eni strani smo veseli in ponosni, da imamo res lepo, novo šolo, katere sobe so končno ustrezno zvočno izolirane in na novo opremljene, po drugi strani pa nismo pridobili niti enega dodatnega prostora in smo še vedno »raztreseni« na štirih neprimernih lokacijah. Tudi ravnateljica CGV Koper Marija Gombač in vodja piranske glasbene šole Benjamin Makovec izražata hvaležnost piranski občini in županji Vojki Štular, upata pa ,da bodo v letu 2003 začeli z načrtovano prenovo Godbenega doma, kjer bi pridobili še pet nujno potrebnih učilnic in končno uredili dvorano za nastope, ki je sedaj v izredno slabem stanju.

          Obljubljena prenova Godbenega doma bi bila tudi najlepše darilo šoli, ki bo v prihodnjem šolskem letu praznovala častitljiv jubilej  50-letnico delovanja.

 

 

Bojan Glavina