Očarljivost in visoka raven igranja na črno-bele tipke

 

            Če je pred letom še kdo podvomil, da Gorica kot mesto na prepihu ne zmore v tradicijo mednarodnih zborovskih tekmovanj in srečanj folklornih skupin vtkati tudi prestižnega mednarodnega pianističnega tekmovanja, se je zagotovo v nedeljo, 3. novembra 2002, v obnovljenem gledališču Verdi prepričal o nasprotnem. Slavnostni zaključni koncert 2. mednarodnega pianističnega tekmovanja za nagrado mesta Gorica in tekmovanja za posebno nagrado Giuliano Pecar je prav v vsakem taktu razkrival, da je umetniški vodja, priznani ruski pedagog in pianist Sijavuš Gadžijev, uspel v Gorico privabiti evropsko pianistično elito, si pridobil zaupanje in naklonjenost pravih ljudi in ustanov (Kulturni center Lojze Bratuž, Associazione Culturale Musicale Florestan, SCGV Emil Komel, Gledališče G. Verdi), ki z entuziazmom in vero lahko oblikujejo eno najboljših in najbolj perspektivnih pianističnih tekmovanj v Italiji in celo v Evropi. Njegovo izjemno glasbeno vedenje, njegovo bogate izkušnje, njegova umetniška etika, njegovo veliko poznavanje različnih klavirskih šol in navsezadnje tudi njegovo intenzivno razpletanje stikov z najbolj uglednimi pianisti in pedagogi v različnih kulturnih središčih so obrodili sadove, ki se jih goriški kulturi svet lahko samo veseli. Da je Gorica privabila kar 70 mladih pianistov iz osemnajstih držav, ki jih ni strah spoznati resnico o ravni svoje pianistike, se iskreno soočiti z morebiti bolj razvitimi klavirskimi šolami in se z njimi tudi primerjati, in da se je na zaključnem koncertu zgodil nepozabni pianistični dogodek, gre zasluga tehtno pripravljenemu scenariju (zelo visokim, a nedvomno pravim kriterijem) in izboru petčlanske žirije. Prav slednja je namreč tista, ki določa ugled, strokovnost in poštenost nekega tekmovanja. Prisotnost Paula Badure-Skode, legende klavirske igre našega časa, ki je letos predsedoval komisiji, je bil porok in garancija za resno in kvalitetno končno podobo tekmovanja. Tehten prispevek so seveda dali tudi vsi štirje člani: Sijavuš Gadžijev, Marian Lapsansky (odličen češki pianist, ki ga poznajo in cenijo v Evropi, na Japonskem in drugod), Giuseppe Scotese (ugledni pianist in pedagog iz Rima, ki uspešno koncertira v Angliji in Ameriki) in Vincenzo Balzani (znani italijanski pianist, ki predava na Konservatoriju G. Verdi v Milanu).

            In če je komisija v prvi, A kategoriji, zelo humano in lojalno mladim pianističnim talentom podelila kar nekaj zlatih, srebrnih in bronastih nagrad, je bila v vseh ostalih kategorijah mnogo bolj stroga.

 

 

            Zaključni koncert je razgrnil široko pahljačo pianističnih veščin, ki so zazvenele v melodijah in ritmih: od najbolj prikupnih in simpatičnih do visoko artističnih.

            Z naravno muzikalnostjo in izjemno pripravljenostjo je blestela mala Ana Pišot (Glasbena šola Nova Gorica, učiteljica Ingrid Silič), z odličnim fraziranjem in očitno nadarjenostjo je izstopal 9-letni Dušan Grozdanović (Jugoslavija), s simpatičnostjo je navdušila komaj 8-letna Alice Moretti (Italija), svoj talent je izvrstno razkril tudi Claudio Nardin (gojenec Glasbene matice Trst). V B kategoriji je izstopal Anže Vrabec (Glasbena šola Nova Gorica, učitelj: Ingrid Silič), ki je z mehkim tonom, odličnim zvokom, razumevanjem glasbe, tehnično perfekcijo in natančno pedalizacijo povsem očaral predsednika žirije, osvojil pa tudi številno občinstvo na zaključnem koncertu. 13-letni novogoriški pianist je za svoj odlični nastop na tekmovanju zbral najvišje število točk (98,6). Manj uspešni in prepričljivi so bili tekmovalci C kategorije, v kateri komisija ni podelila prve nagrade (2. nagrado je prejela Mateja Lasič iz Slovenije). Zato pa je toliko bolj navdušilaa pianistika udeležencev D kategorije, v kateri sta očarala Azra Medič (Bosna) in Miloš Popovič (Jugoslavija) in prejela prvi nagradi.

            Vrhunec pa je koncert doživel z nastopi nagrajencev nagrade G. Pecar. Italijana Alessio Cioni (3. nagrada) in Luca Trabucco (2. nagrada) sta s samozavestno, predano in muzikalno izpovednostjo dokazala, da italijanska klavirska šola zelo napreduje. Češki pianist Štepan Kos je suvereno in kar najbolje ubranil najvišje priznanje, ki ga je za svojo briljantno igro prejel na tekmovanju Penderecki na Poljskem. Čarobno odkritje (za Gorico!) pa je bila zmagovalka letošnjega tekmovanja G. Pecar, 24-letna ruska pianistka Valentina Igoshina. S svojimi izjemnimi interpretacijami skladb F. Chopina in samosvojo artističnostjo je popolnoma osvojila tako žirijo kot občinstvo v gledališču Verdi v Gorici.

            »Na vsakem tekmovanju bi si želeli imeti tako zmagovalko,« je ob zaključku zelo uspelega pianističnega srečanja v Gorici povedal profesor Sijavuš Gadžijev. In zagotovo se bodo Valentine Igoshine veselili tudi vsi, ki ji bodo v naslednjem letu lahko prisluhnili na koncertih v Kulturnem domu Nova Gorica, v KC Lojzeta Bratuža v Gorici pa na praškem festivalu in v Milanu.

 

Tatjana Gregorič