Koncert Obalnega komornega orkestra ob 20-letnici delovanja

 

Izjemno prijetno doživetje s prav tako izjemnim odzivom poslušalcev je predstavljal koncert Obalnega komornega orkestra v predprazničnem času v koprski dvorani Bonifika. V okrepljeni-simfonični zasedbi, z dvema solistkama-flavtistko Jeleno Pešič in violinistko Mojco Luin, je orkester pod taktirko Marka Vatovca pripravil koncert z dovolj tehtnim in obenem prikupnim programom, ki je zadovoljil izjemno veliko število poslušalcev.

          Še posebej praznično vzdušje se je ustvarilo ob dejstvu, da Obalni komorni orkester letos beleži 20-letnico neprekinjenega delovanja. Ob tej priložnosti je glasbenikom posebno priznanje izročila predstavnica Sklada RS za ljubiteljske kulturne dejavnosti, spregovoril pa je tudi koprski župan Boris Popovič, ki se je orkestru zahvalil za njegove dosežke in velik prispevek kulturnemu življenju obalnih mest in širše.

          Obalni komorni orkester je svojo obletnico obeležil tudi z izdajo brošure, v kateri je poleg uvodnih besed Lee Hedžet -  muzikologinje in urednice glasbenega uredništva Radia Koper, Alda Kumarja - skladatelja, Tomaža Lorenza - violinista, pedagoga in umetniškega vodje Glasbenega julija na Obali, ter Oskarja Trebca - ustanovitelja orkestra, tudi podroben pregled vseh dvajsetih koncertnih sezon (repertoar; solisti; datumi in kraji koncertov in gostovanj; odlomki iz ocen, komentarjev, kritik; seznami članov orkestra) in seznam zvočnih zapisov (dve kompaktni plošči, kaseta).

          Posebej velja omeniti, da je vse od ustanovitve orkestra in njegove prve vaje 23. septembra 1983, pa do 15. maja 1999, ko je orkester nastopil na koncertu ob 50-letnici Glasbene šole Koper, njegov dirigent bil Borut Logar, njegov naslednik in sedanji vodja pa je Marko Vatovec.

          Če se povrnemo k slavnostnemu koncertu in oceni izvedbe, potem je prva ugotovitev, da orkester krepko presega zgolj solidno ljubiteljsko raven.

 

Njegova igra deluje zvočno in ritmično zlito, ter v izrazu suvereno, kar je nedvomno tudi zasluga tako prejšnjega kot sedanjega dirigenta. Uvertura iz Seviljskega brivca skladatelja Rossinija  je zazvenela čisto, skladno in z ustvarjalno zavzetostjo. V prav takšni muzikalni »aktivnosti« sta se nadvse uspešno predstavili obe solistki, sicer dijakinji Umetniške gimnazije Koper iz razreda prof. Alenke Zupan in prof. Vasilija Meljnikova  Jelena Pešič v prvem stavku Mozartovega Koncerta za flavto in orkester v G-duru in Mojca Luin v violinskih Ciganskih melodijah Pabla de Sarasateja.

          V novoletno vzdušje so nas popeljali lahkotnejši, pa vendar žlahtni zvoki Leharjevega valčka »Zlato in srebro« in Straussove »Anine polke« ter »Cesarskega valčka«. Z dodatkom - Straussovo »Radeckyevo koračnico« in ob obvezni »ritmični spremljavi« navdušenega občinstva pa se je več kot uspešno zaokrožilo glasbeno praznovanje Obalnega komornega orkestra.

 

Bojan Glavina