Iz pozabe oteta primadona

 

Tolmin  Občina Tolmin in Glasbena šola Tolmin sta v petek, 15. novembra, pripravili slovesnost ob 150-letnici rojstva tolminske operne pevke Gabrijele Mrak (1852  1928). Na pročelju njene domače hiše so odkrili spominsko ploščo, o glasbenici pa je spregovorila muzikologinja Slavica Mlakar.

 

            Mrakova je bila v Avstro-Ogrski monarhiji ena vidnejših opernih pevk. Nastopala je praktično v vseh večjih glasbenih središčih, predvsem v svoji državi in Nemčiji. Iz ohranjenih dokumentov (zasluge za to ima pranečakinja Irena Sattler, ki hrani njeno zapuščino) je razvidno, da so jo vabili tudi v Ameriko, Italijo …, a je večino teh ponudb odklonila. Ponudb je bilo očitno več kot jih je uspela realizirati, kar seveda tudi govori o uspešnosti in priljubljenosti njenega petja. Nastopala je v najrazličnejših vlogah, kritiki pa so hvalili njen glas,  ki da sicer »nima velikega volumna, je pa prijetno blagoglasen  v vseh tonskih legah in dobro šolan«. V dvajsetletni karieri operne in predvsem operetne pevke je naštudirala preko osemdeset vlog, poslušalci pa so občudovali tudi njen odličen igralski talent.

Gabrijela Mrak se je v rodni Tolmin pogosto in rada vračala. Bila je tiste vrste umetnica, ki ji širni svet in duh svetovljanstva nista zastrnila spominov na domači kraj. Zavedala se je svojih korenin, in četudi je bila cenjena ter spoštovana primadona v veliki Avstro-Ogrski monarhiji, ji je bilo jasno, da imajo zasluge za njen uspeh predvsem rojaki in družina, ki so zvesto gojili petje.

Slednje ji je bilo v otroških letih zagotovo odločilna spodbuda, da je kasneje poglobila svoje znanje v tujini in postala ena najuspešnejših pevk v tem delu Evrope.

 Ta njena zvestoba Tolminu in Tolmincem se še posebno kaže v tem, da je čisti dohodek od koncerta prav rada namenila domačim glasbenim društvom. Zavedala se je tudi pomena svojega nastopa v smislu prebujanja narodnih čustev; na tolminskih koncertih je namreč pogosto izvajala slovenska dela. Ne smemo pa tudi spregledati, da je svojo bogato in uspešno kariero pri enainpetdesetih letih sklenila prav v Tolminu, v prostorih Narodne čitalnice ob sodelovanju domačih glasbenikov.

Slovesnost ob odkritju spominske plošče je z odličnim nastopom popestril trobilni kvartet Glasbene šole Tolmin.

 

Jožek Štucin