Cikel koncertov GM - Oder tudi na Primorskem

 

Glasbena šola Postojna se je letos v sodelovanju z Zvezo glasbene mladine Slovenije odločila, da oder svoje dvorane zaupa mladim, perspektivnim slovenskim glasbenikom. Cikel obsega pet koncertov, ki se bodo zvrstili od novembra 2002 do maja 2003. V ciklu bomo imeli priložnost slišati kitarski kvartet Amarcord, sopranistko Katjo Konvalinko ob klavirski spremljavi Darje Mlakar, v marcu se nam bo predstavil pianist Jernej Gregorič, mesec kasneje klavirski trio v zasedbi Miha Štokelj, klavir, Maja Repše, violina, in Sanja Repše, violončelo, na zadnjem koncertu, v maju, pa saksofonist Miha Rogina in pianist Jan Sever.

            V novembru je izzvenel prvi koncert. Slišali smo kitarski kvartet Amarcord, ki je sestavljen iz štirih uspešnih študentov ljubljanske Akademije za glasbo, Vojka Vešligaja, Sanje Plohl, Anje Pirjevec in Mitja Režmana, ki že tretje leto uresničujejo svoje želje in ambicije v komornem muziciranju. Njihov mentor je prof. Tomaž Rajterič. Mladi glasbeniki so nam v nabito polni dvorani Glasbene šole Postojna, ki mimogrede sploh ni majhna, saj sprejme približno 170 ljudi, s svojim muziciranjem dokazali, da so nagrade, ki so jih v preteklosti prejeli (druga nagrada na mednarodnem tekmovanju v Viareggiu, posebna nagrada na tekmovanju V. Lovec - I. Šček), zaslužene. Zvoki štiriindvajsetih strun so ubrano odzveneli v poznojesenskem večeru.

            Pred nami so še štirje koncerti in samo upamo lahko, da bodo prav tako kvalitetni in zanimivi.

            Sicer pa smo se v letošnjem šolskem letu prvič odločili, da našim učencem ponudimo brezplačni glasbeni abonma za vse koncerte GM - Oder in nekatere javne nastope v organizaciji šole. Odziv učencev je bil presenetljiv, saj je bil obisk vseh dosedanjih koncertov nad pričakovanji, tako da smo do zadnjega kotička napolnili dvorano. Želimo si, da bi to bili prvi koraki v izobraževanju mladih glasbenikov v dobre poslušalce in kritično publiko. Eno izmed poslanstev glasbenih šol je namreč prav vzgajanje dobre publike! Učenci, ki bodo obiskali največ koncertov, bodo ob koncu šolskega leta nagrajeni z obiskom koncerta ene od simfoničnih matinej, ki jih organizira Zveza glasbene mladine Slovenije.

Želimo, da bi projekt, ki smo ga letos vpeljali, na šoli zaživel. Želimo tudi, da bi bil za učence obisk koncertov prijeten dogodek, ki bi se ga že vnaprej veselili.

 

 

Suzana Furlan Mitev