V CANKARJEVEM DOMU ali OB OBLETNICI ŠOLE (TUDI) NA KONCERT
 

V petek, 15. februarja, smo štirje učitelji pospremili 42 izbranih učencev vseh oddelkov glasbene šole, ki prihajajo z vseh treh izolskih osnovnih šol Vojke Šmuc, Danteja Alighierija in Livade na šesti koncert modrega abonmaja v Cankarjev dom v Ljubljano. Poslušali smo Orkester Slovenske Filharmonije z obetavnim mladim avstrijskim dirigentom Christianom Armingom in komaj petnajstletno ljubljansko pianistko Kajo Prodnik.

            Dogodek je bil za učitelje, zlasti pa še za učence zanimiv z več vidikov:

- Večina učencev je bila na simfoničnem koncertu kot tudi v mogočnem »Cankarju« prvič.

- Ni naključje,.da smo se v Cankarjev dom odpravili v mesecu kulture in v 50. letu obstoja glasbene šole, kajpak zato, da bi od tega »rojstnega dneva« in praznovanj resnično čimveč »odnesli« naši otroci;

- Poslušali smo orkester Slovenske filharmonije, ki prav v tej sezoni praznuje 300-letnico (na kar smo Slovenci upravičeno lahko ponosni, saj je v Evropi za 480 let starim dresdenskim Državnim orkestrom in leipziškim Gewandhausom tretja najstarejša tovrstna institucija).

- Dirigent in solistka pianistka sta še izredno mlada glasbenika, na začetku gotovo strme umetniške poti in sta tudi zato še posebej zanimivi osebnosti.

- Učencem smo omogočili obisk koncerta tudi ali pa zlasti zato, ker je za kvalitetno glasbeno vzgojo in zdrav razvoj mlade osebnosti obiskovanje koncertov »v živo« nuja, saj se je potrebno najprej naučiti poslušati druge, da bi lahko res prisluhnil tudi sebi in svojemu igranju.

- Za dobrega interpreta pa ne nazadnje tudi za bogato, kulturno osebnost je slednje najvažnejše.

- Obisk tega dogodka je bil obenem nagrada najboljšim: med njimi so bili naši najuspešnejši tekmovalci: trobilci so prav en dan prej na regijskem tekmovanju v Idriji osvojili tri srebrna in tri zlata odličja - zlati trije: hornistka Sara Rutar, pozavnistka Taja Tuljak in trobentač Luka Lovrečič so si s tem uspehom »prislužili« tudi državno tekmovanje prihodnji mesec). Med našo mlado »publiko« pa so bili poleg omenjenih trobilcev tudi trenutno najobetavnejši naši kitaristi, harmonikarji, flavtistke, violončelistke, violinisti, klarinetisti in pianisti, ki so v ne tako davni preteklosti že osvojili nagrade, tudi na mednarodnih tekmovanjih (Blaž Gracar, Zarja Vatovec...).

- V orkestu SF so zaposleni trije nekdanji učenci Centra za glasbeno vzgojo: hornist Edvard Bizjak iz Kopra, Pirančan, pozavnist Iztok Babnik in naš trobentač Dejan Glamočak;

- Ne nazadnje pa je bil dogodek za vse nas zanimiv tudi s programskega vidika, saj smo imeli priložnost prisluhniti »posebnemu« delu sodobnega nemškega skladatelja Petra Ruzicke s pomenljivim naslovom »Metamorfoze zvočnega polja Josepha Haydna«. (Metamorfoza = preobrazba, preoblikovanje, npr. v  starogrški mitologiji: sprememba človeka v žival ali drevo. Kot zanimivost naj povemo, da imamo prizore iz Ovidovih Metamorfoz - kot sprememba Dafne v lovor -  naslikane kar doma, na stropu v dvorani naše glasbene šole!). To prefinjeno in mistično delo, kjer skladatelj sledi Haydnovi zvočni ideji v znamenitih »Sedmih zadnjih Kristusovih besedah na križu«, kjer »temna zvočna atmosfera ustvarja vtis popolne statične neotipljivosti in virtualno zamrznjenega časa« in ki pomeni neke vrste skladateljev avtoportret, je Slovenska filharmonija predstavila v nizu letošnjih predstavitev sodobnih tujih skladateljev. Kot že rečeno, smo poslušali tudi mlado pianistko - solistko -  predstavila se je s Chopinovim Koncertom za klavir in orkester št. 2 v f molu, op. 21. To je bila »paša za oči in ušesa«, predvsem za pianiste, s formo koncerta pa so se lahko dodobra seznanili vsi ostali učenci. Na koncu pa so imeli »s poslušanjem največ dela« trobilci, saj je bila na programu znamenita Simfonietta op. 60 češkega skladatelja Leoša Jančka iz leta 1926, kjer nastopa skupaj 92 članov orkestra, avtor pa zahteva izjemno številčno sekcijo trobil s kar 12 trobentami.  Veličastno!

- Ob izdatni finančni pomoči donatorjev in sponzorjev, pravzaprav so s polno mero posluha pokrili vse stroške tega gostovanja, za kar je poskrbela organizatorka, učiteljica Breda Pečnik Božič, smo se po poti lahko še posladkali in osvežili s sladkarijami in sadjem trgovcev izolske tržnice. Vsem skupaj lepa hvala!

- Višek pa je bil po končanem koncertu, saj smo bili od naključnih mimoidočih deležni pohvale, češ kako lepo vzgojeno mladino imamo, in iskrenega zanimanja, od kod prihajamo,  zaradi česar nam je bilo pri srcu še nekoliko topleje - popoln uspeh torej - vreden še večkratne ponovitve!

 

Darinka Jug