USPEH HARMONIKARSKEGA ORKESTRA ZPGŠ NA DRUGEM EVROPSKEM FESTIVALU V PRAGI

 

Harmonikarski orkester Zveze primorskih glasbenih šol se je z gostovanja v Pragi vrnil s pomembnim priznanjem. Na Drugem evropskem festivalu harmonikarskih orkestrov, ki je potekal v češki prestolnici od 22. do 25. marca, je v hudi konkurenci zasedel tretje mesto.

            Letos je Drugi evropski festival harmonikarskih orkestrov privabil v Prago 26 harmonikarskih orkestrov iz vseh držav Evrope in ki so skupaj preživeli konec tedna. Med temi je bil tudi Harmonikarski orkester Zveze primorskih glasbenih šol, ki združuje harmonikarje tostran in onstran meje. Čeprav orkester deluje samo eno leto se je na tem pomembnem tekmovanju uvrstil z 89 točkami na tretje absolutno mesto.

            Zamisel o ustanovitvi skupnega harmonikarskega orkestra primorskih glasbenih šol je nastala že lansko leto ob  prvem srečanju harmonikarskih orkestrov Slovenije, ki je potekalo aprila lani v Jesenicah. Sestav orkestra se je v letošnjem šolskem letu precej spremenil. Vanj so vstopili tudi nekateri pedagogi harmonike in druga glasbila, kot so bas kitara, tolkala in klavir, ki igrajo važno vlogo v harmonikarskem orkestru. K temu evropskemu projektu je pristopilo več glasbenih šol z obeh strani meje, in sicer Glasbena šola Ajdovščina, Center za glasbeno vzgojo Koper, GŠ Nova Gorica, GŠ Sežana, GŠ Ilirska Bistrica, GŠ Vrhnika in GM Marija Kogoja iz Trsta s podružnicama v Boljuncu in Sovodnjah, ki so združile svoje moči, da je nastal 25-članski ansambel. Orkestru orkestru je na takšen način uspelo združiti najboljše glasbenike iz Primorske. Po lanskem uspehu je orkester letos znova začel delovati s ciljem, da bi tekmoval na »Drugem evropskem festivalu harmonikarskih orkestrov« v Pragi, pred tem pa je imel že tri nastope: v Tolminu, v Šempetru in v Boljuncu.

            Evropsko tekmovanje harmonikarskih orkestrov v Pragi se je začelo v petek, 22. marca in je trajalo do ponedeljka, 25.marca. Program koncertov je bil zelo pester in zanimiv. Prireditelji so s celotnim festivalom želeli prikazati različne glasbene zvrsti, ki jih harmonikarski orkester lahko izvede, torej resno, lahko in ljudsko glasbo.   Evropski festival harmonikarskih orkestrov poteka v Pragi vsaki dve leti.

            Tekmovanje poteka v treh kategorijah, in sicer resne in lahke glasbe; orkestri resne glasbe se potem še delijo na mladinske (do 16 let) in tiste brez omejitve starosti, med katere je sodil tudi naš orkester. Na tekmovanju smo morali predstaviti poleg prostega programa tudi obvezno skladbo.

            Dirigent harmonikarskega orkestra prof. Claudio Furlan je za obvezno skladbo izbral Haifisch-Variationen iz znane  Weilove teme iz Opere za tri groše. Drugi del tekmovalnega programa na letošnjem evropskem festivalu sta sestavljali skladbi ruskih mojstrov, in sicer Introdukcija s scherzom-toccato Gennadija Černova in Karneval Evgenija Derbenka.

            Po napornih in intenzivnih vajah in uspešnem evropskem tekmovanju v Pragi je harmonikarski orkester imel več nastopov v naših krajih. Kot častni gost je takoj po prihodu iz Prage nastopil na zaključku glasbene revije dijakov slovenskih in italijanskih nižjih srednjih šol, ki je potekalo v Finžgarjevem domu na Opčinah. Zelo dobra sta bila tudi nastopa na sklepnem koncertu nagrajencev tekmovanj na dvorcu Zemono in na harmonikarskem srečanju v Kulturnem centru Srečka Kosovela v Sežani. Navdušenost in volja mladih harmonikarjev do nadaljnjega skupnega muziciranja sta veliki, tako da bo v bodoče nadaljeval  delo in žel nove pomembne uspehe.

 

Erik Kuret