ŠTUDENTJE KOMPOZICIJE V KOPRU

 

Sodelovanje med koprskim Centrom za glasbeno vzgojo in ljubljansko Akademijo za glasbo je bilo dosedaj omejeno na diplomske koncerte mladih glasbenikov, ki so izšli iz obalnih glasbenih šol. Prvo trdnejše sodelovanje med glasbenima ustanovama je pomenilo tekmovanje komornih skupin, imenovano po koprskih skladateljih Ivanu Ščeku in Lovcu, ki je v jeseni v Koper pripeljalo tudi študente Akademije za glasbo. V petek, 17. maja , pa so se v Kopru s svojimi komornimi in zborovskimi deli predstavili študentje kompozicije ljubljanske Akademije. Sodelovanje med šolama pomeni možnosti pridobivanja koncertnih izkušenj, predstavitev in uveljavljanje v strokovni javnosti, kar so za študente zagotovo dragocene izkušnje.  

            Koncert najmlajše generacije slovenskih skladateljev je izzvenel zelo pestro. Izredno zanimivo je bilo prisluhniti glasbeni govorici desetih mladih komponistov. Vsak od njih se je skladateljevanju posvetil profesionalno in že ta odločitev jih kaže v luči pogumnih in zanimivih osebnosti. Naš čas namreč ni naklonjen toliko razkrivanju individualnega glasbenega sveta, ki želi izostriti svojo glasbeno izkušnjo.

            Običajno želja po preizkušenemu ugodju najverjetneje prevlada radovednost. Pa vendar se je dvorana glasbene šole v Kopru kar napolnila s poslušalci, ki se jim ravno glasbi mladih ljudi zdi silno zanimivo prisluhniti. Ti se preizkušajo in iščejo izraz svoje osebnosti znotraj uveljavljenih stilnih govoric.

            V našem času se nikomur ne zdi več potrebno ustvarjanje novih glasbenih jezikov in zvočno eksperimentiranje, raje izzivajo glasbeno domišljijo, ki črpa iz že vsega znanega. Od rockovske energije, jazzovskih izletov, etno impulzov, impresionističnih slikanj, glasbe neposrednih čustev, odprte in komunikativne do mojstrske polifonije in vodenja dialogov med zvočnimi viri. Predstavili so se Neža Buh, Marijan Mlakar, Urška Orešič, Diana Novak, Nina Šenk, Brina Zupančič, Tomaž Bajželj, Bernard Prešern, Nana Forte in Katarina Pustinek. Prevladujejo dekleta, kar je novost zadnjih let. Poslušali smo skladbe za klavir, klavir in klarinet ali flavto, ciklus samospevov, klavirski trio, kvartet ter mešani pevski zbor. Izredno zanimiv je bil kvartet Diane Novak, trio Nine Šenk pa duhovit in poln glasbenih domislic ter čvrste govorice. Izčiščen je stil Brine Zupančič v skladbi za flavto in klavir, prijetna in uporabna tudi v glasbenih šolah pa skladba Marijana Mlakarja za klarinet in klavir. Skladba Večer za ženski zbor Nane Forte pa je pravo mojstrsko delo vokalne glasbe. Od enostavnih do izredno zapletenih delov, ves čas zanimivo, brez odvečnih nategovanj. Koncert je zbor Akademije za glasbo sklenil s preprosto priredbo pesmi Pa kako bom ljubila.

            Dekan Akademije Pavel Mihelčič je večer pospremil z nagovorom, v katerem je izrazil zaupanje v študente in njihovo zavzeto ustvarjano delo. Povdaril je, da ga (skoraj) ni slovenskega skladatelja, ki ne bi pisal za zbor. S petjem pa so študentje nadaljevali še po koncertu, kar tako, za sprostitev in v zabavo.

 

Nuša Gregorič