ŠEST ZLATIH NA PRIMORSKO

 

Letošnje, doslej največje tekmovanje slovenskih godb je bilo nadvse uspešno

 

Dvodnevno, že 22. tekmovanje slovenskih godb, ki sta ga organizirala Zveza slovenskih godb in bistriški Pihalni orkester ob sodelovanju številnih društev in služb, je pritegnilo v Dom na Vidmu v Il. Bistrici kar 28 orkestrov iz vse Slovanije. V 3. težavnostni stopnji je tekmovalo tudi enajst primorskih godb, med katerimi jih je šest prejelo zlato, pet pa srebrno plaketo.

             Zveza slovenskih godb, ki združuje 88 pihalnih orkestrov, razvrščenih v različne težavnostne kategorije, je organizacijo letošnjega tekmovanja za 3. in 1. težavnostno stopnjo zaupala Bistričanom. Kot je dejal Tone Urbas, podpredsednik Zveze, so domači organizatorji svojo zahtevno nalogo opravili več kot odlično. Tekmovanje, ki je trajalo dva dni od zgodnjih dopoldanskih do poznih večernih ur, je bilo namreč doslej najobsežnejše, saj je v 28 godbah nastopilo kar 1700, pretežno mladih godbenikov.

              Dobro organizacijo prireditve so spremljali tudi zelo kakovostni nastopi vseh orkestrov (zaigrali so po eno obvezno skladbo in eno po izbiri), saj je mednarodna žirija, ki ji je predsedoval Tomaž Habe, podelila kar 14 zlatih in 14 srebrnih plaket. Med zlatimi so si trije orkestri prislužili tudi pohvalo za doseženih več kot 95 točk. Med njimi so orkester Srednje glasbene in baletne šole Maribor (3. kategorija) ter orkestra iz Hrastnika in Prevalj

(1. kategorija).

               Tekmovanje je pokazalo kontinuirano kakovostno rast pihalnih orkestrov, ki so znatno prerasli nekdanje »pleh muzike«. Predsednik žirije Tomaž Habe je pri tem posebej izpostavil rast primorskih godb, ki so v zadnjem času zelo napredovale, nekatere med njimi pa se na vseh tekmovanjih uvrstijo v višji kakovostni razred, za kar je pogoj zlata plaketa, oziroma najmanj 85 doseženih točk. In na koncu, ko je žirija razglasila rezultate, predsednik Zveze Ervin Hartman pa podelil plakete, je v nabito polni dvorani zavladalo huronsko veselje, kot bi bili na nogometni tekmi.

              Domačim organizatorjem na čelu s predsednikom bistriškega orkestra Janezom Kirnom so obilno priskočili na pomoč bistriška občina (župan Franc Lipolt je bil predsednik organizacijskega odbora), Slovenska vojska iz bistriške in postojnske vojašnice, OŠ Dragotina Ketteja, Zveza šoferjev in avtomehanikov, taborniki, KD Zg'bljena legija in Turistično-informativni center. Celotno prireditev so finančno podprli JSKD R Slovenije ter sponzorji.

 

Primorski pihalni orkestri so si prislužili šest zlatih plaket:

 

- Nova Gorica (91,2 točk) dirigent Črtomir Nanut

- Sežana (90,4) Ivo Bašič

- Marezige (89,3) Boris Babič

- Sv. Anton (88,2) Darij Pobega

- Postojna (86,7) Ivo Bašič

- Komen (85,1) Simon Perčič

 

 Srebrne plakete pa so prejeli:

- Divača (82,9) Iztok Felicjan

- Izola (82,9) Zlatko Tota

- Ilirska Bistrica (82,5) Josip Grgasović

- Deskle-Anhovo (81) Radovan Kokošar

- Vogrsko (79,4) Tomaž Škamperle

 

Tomo Šajn

Opomba: Članek je bil objavljen v primorskih novicah 14. 05. 2002.