Klavirska igra učencev prof. Sijavuša Gadžijeva

 

SCGV Emila Komela je za zaključek šolskega leta pripravil več javnih nastopov in glasbenih srečanj. Na prvem so se 8. maja predstavili učenci prof. Sijavuša Gadžijeva. Kot vedno je bilo za poslušalce pravi užitek poslušanje mladih talentov, iz katerih zna ruski mojster povleči vse sposobnosti: virtuozne in muzikalne.

      Prvi je nastopil mali Aleksander Gadžijev, ki je s svojo simpatičnostjo in otroško nedolžnostjo takoj osvojil publiko. Prepričljivo in samozavestno je zaigral Schumannovo Siciliano in Koračnico Sergeja Prokofijeva ter dokazal že velike glasbene sposobnosti. Sledil je Danijel Brecelj, ki se je v Haydnovi Sonati v F-duru izkazal z odlično tehniko in pokazal, da perfektno obvlada klavir z vsemi koloraturnimi niansami. Zelo zahteven program je imela Sara Rustja. Poleg Scarlattijeve Sonate v G-Duru je namreč zaigrala prvi in četrti “Momento musicale” Sergeja Rahmaninova. Sledila je Natalija Šaver s Chopinovo Etudo št.3 iz op.10. Prvi del programa pa je zaključila ruska učenka Aleksandra Klimova, ki nam je najprej zaigrala Chopinovo Balado v F-duru št.2 op.37, nato pa tehnično zelo zahtevno Lisztovo verzijo Paganinijevega Capriccia št. 24. Drugi del programa je uvedel Simone Bajs, ki je z izvedbo Chopinove Etude št. 5 iz op.10 in Balade št.3 v As-duru dokazal veliko muzikalno in tehnično zrelost. Nato sta bili na vrsti dve Debussyjevi skladbi: Večer v Granadi ter Vrt v dežju iz zbirke Estampes.

            V impresionistično atmosfero nas je popeljala Neva Klanjšček,večer pa je zaključila mlada Urška Babič, ki je še enkrat dokazala vse svoje interpretacijske in tehnične sposobnosti. Poleg Scarlattijeve Sonate v f-molu, nas je očarala z izvedbo Chopinovega Scherza št.2 v b-molu op.30.

            Večer je bil ponoven dokaz, da sta toplina in celota klavirskega zvoka dosegljivi z znanjem in občutljivostjo, ki jo zna spodbuditi samo skrbna nega velikihpedagogov.             

Valentina Pavio