ZAČETEK PRAZNOVANJ 50. OBLETNICE GLASBENE ŠOLE IZOLA

 

Glasbena šola Izola je bila ustanovljena leta 1952 in v šolskem letu 2001/2002 praznujej 50 let obstoja. Od leta 1967 deluje v okviru Centra za glasbeno vzgojo Koper kot samostojna enota. Taka organiziranost se je v teh letih izkazala za racionalno in ekonomično, zlasti pa uspešno za vse tri glasbene šole, delujoče v Slovenski Istri, saj so se v zadnjih slabih 35 letih številčno in v kvaliteti strmo povzpele; izolska se je do danes s svojimi 210 učenci v primerjavi z 61 ob ustanovitvi  več kot potrojila! Priča uspešnosti je lahko tudi dejstvo, da nam je v Kopru tudi z nekaj naše pomoči po hudih bitkah in napornih prizadevanjih končno uspelo ustanoviti umetniško gimnazijo oz. oddelek za vzporedno glasbeno izobraževanje.

Danes v Izoli poučujemo skoraj vse simfonične inštrumente od pihal, trobil in godal pa tja do tolkal, imamo pa tudi precej velik oddelek klavirja in kitare ter harmonike, jazz skupino, otroški in mladinski pevski zbor in otroški pihalni orkester. Kar 17 učencev sodeluje v godalnem orkestru CGV. Za prihodnje leto načrtujemo ponovno odprtje pevskega oddelka. 

Šola se je kadrovsko pomladila, dvignila se je izobrazbena raven učiteljev, v zadnjih letih pa smo se tudi pomembno obogatili s kvalitetnimi glasbili. Žal nas pestijo tudi problemi - največji je prostorska stiska, saj zdaj delujemo na dveh lokacijah, s 4 učilnicami tudi v prostorih bivše osnovne šole z italijanskim učnim jezikom. Besenghijevo palačo, kjer je naš sedež, vseh 50 let, si že od ustanovitve delimo z Italijansko skupnostjo. Po izselitvi te v prenovljeno Manziolijevo palačo naj bi glasbena šola dobila za svojo dejavnost stavbo v celoti, kar bi, seveda ob ustreznih nujnih preureditvah zadoščalo za naše potrebe v prihodnjih letih.

V letošnjem jubilejnem šolskem letu načrtujemo 11 prireditev, pravzaprav še 10;  v novembru, na Martinov konec tedna smo namreč uspešno zaključili prvo: Seminar jazzovske igre in improvizacije, ki ga je vodil doslej morda najuspešnejši, vsekakor pa najbolj znani naš bivši učenec Renato Chicco. Na dvodnevnem seminarju je sodelovalo skupno čez 25 udeležencev, v glavnem naših učencev in dijakov. Na zaključni »Jam session« - nastop udeležencev, je prišla tudi množica radovednih svojcev in učiteljskih kolegov.

Kljub temu da je malokomu ostalo prikrito, kakšno veliko in ugledno glasbeno osebnost je dala Izola, naj vendarle zapišem še nekaj besed za njeno predstavitev: Renato Chicco je nižjo glasbeno šolo končal prav pri nas, v razredu prof. Lilje Kranjec,  nato nadaljeval šolanje na srednji stopnji v Ljubljani pri prof. Giti Mally, zaključil jazz akademijo v Gradcu in se odpravil »čez lužo« na znameniti Berklee College v Bostonu. Nato je kar nekaj let živel v New Yorku. Že v času študija, bolj intenzivno pa potem in vse bolj tudi danes sodeluje s številnimi velikimi imeni slovenskega, evropskega in svetovnega jazza. Trenutno živi in dela v Veroni. Aktivno muzicira po mnogih evropskih državah. Med drugim je pred časom izdal zgoščenki s slovenskimi ljudskimi v jazzu (Lipa zelenela je in Slovenian Folk Songs in jazz), s katerima je na svoj način ponesel lepoto naše pesmi v  svet, nam podaril delček bogatega znanja in prirojene široke muzikaličnosti ter se več kot dostojno poklonil svoji rojstni deželi. Prav v tem letu pa je nastopil tudi predavateljsko kariero na Akademiji za jazz v Gradcu.

Sicer pa v kolektivu ob tej častitljivi okrogli obletnici načrtujemo še nekaj dogodkov, med njimi 3 koncerte: koncert naših učiteljev, bivših učencev in dijakov, ki nadaljujejo šolanje na umetniških gimnazijah 2 koncerta pihalnih orkestrov, koncert zbora in pop-rock nedeljo (otroški žur) za naše učence, predstavili pa se bomo tudi na mestnih ulicah in trgih. V sodelovanju s koprskim Društvom prijateljev glasbe načtrujemo jazz koncert skupine Renata Chicca,ter izdajo zbornika ob 50. obletnici  in priložnostne zgoščenke.

Želeli smo, da bi bila osrednja prireditev nekaj čisto posebnega, in prav v ta namen smo naročili glasbeno igro Figov top; tekst zanjo je napisal priznani tekstopisec in dramaturg Dimitrij Kralj, glasbo pa kolega, pianist in skladatelj Bojan Glavina. Pri izvedbi bomo združili moči naši učenci v orkestru in solisti pevci, dirigiral bo Koprčan Marko Vatovec, profesor na ljubljanski glasbeni akademiji, režirala pa direktorica koprskega gledališča Katja Pegan. Osrednja slovesnost bo na prostem, na Manziolijevem trgu v Izoli, 14. junija zvečer.

 

Bralce Sozvočij prisrčno vabimo na vse prireditve, saj želimo, da bi bila naša obletnica tudi lep praznik vsega glasbenega šolstva!

 

Darinka Jug