ŠTIRI DIPLOME NA ZAČETKU NOVEGA ŠOLSKEGA LETA

 

Glasbena matica v Trstu je začela svojo dejavnost v letu 2001 / 2002z dvema izjemnima koncertoma, ki ju je posvetila diplomantom šole. Ustanova je namreč ponovila dosežek prejšnjega leta (ko je praznovala uspešno dopolnitev šolske poti kar petih učencev) in zapisala v častni seznam svojih diplomantov imena štirih učencev: violinista Iztoka Cergola, flavtistke Irine Perosa ter harmonikarjev Gorana Ruzzierja in Mirka Ferlana.

Devetnajstletni violinist Iztok Cergol je začel študirati violino v razredu prof. Jagode Kjuder, ki ga je spremljala s svojim mentorstvom do diplome. Redno je nastopal na zaključnih akademijah kot reprezentativen predstavnik najboljših članov violinskega oddelka in je bil med vodilnimi člani šolskega orkestra. Poleg tega je vsestransko aktiven glasbenik, in je zaradi svoje nadarjenosti za violino in za glasbo sploh izkazal svoj talent na mnogih različnih področjih, od orglanja do komponiranja, od zborovodstva do sodelovanja pri rock skupinah. Glede na njegova mnogostranska zanimanja, je violina zanj le eno izmed mnogih izraznih sredstev, saj se njegova ljubezen do glasbe ne more omejiti na eno samo glasbilo. Diploma predstavlja zanj dopolnitev dolgoletnega šolanja in priznanje za trud, ki ga je vložil v študij violine; svoj talent bo vsekakor zdaj namenil amaterskemu glasbenemu udejstvovanju, da bi se posvetil univerzitetnemu študiju. Njegova skrita želja pa je poglabljati področja kompozicije in dirigiranja, da bi v bodoče lahko ustanovil in vodil orkester, s katerim bi lahko izvajal najrazličnejše zvrsti glasbe.

Na tržaškem Konservatoriju G.Tartinija je jeseni 2001 diplomirala tudi flavtistka Irina Perosa iz razreda prof. Erike Slama. Irina je začela svojo glasbeno pot z igranjem na kljunasto flavto, kasneje pa je prešla na prečno, čeprav se včasih še danes vrača k prvi ljubezni. Kljub vztrajnemu študiju ni nikoli gledala na diplomo kot na obvezni cilj, saj se je posvečala flavti predvsem iz veselja in brez posebnih ambicij. Usmerila se je pretežno v komorno in orkestralno muziciranje z rednim sodelovanjem pri mnogih skupinah, med katerimi je tudi kvartet flavt Glasbene matice. Izkušnje ob igranju v orkestru Mlade Evrope v Piranu so se ji najbolj učinkovito vtisnile v spomin, saj je ob tej priložnosti vzljubila igranje v večjih zasedbah. Sodelovanje z drugimi glasbeniki ji je zanimivo in spodbudno, ker daje možnost izmenjave in vzgaja k spoštovanju do soizvajalca. Mlada flavtistka se zato že več let ukvarja z orkestrskim izvajanjem in igra poleg flavte tudi saksofon v jazzovski zasedbi.

Harmonikarski oddelek Glasbene matice praznuje tudi letos kar dve diplomi v dveh različnih razredih. Mirko Ferlan je doživel prve stike z glasbo s študijem kljunaste flavte, a harmonika je vedno bila njegovo najljubše glasbilo. Moral pa je potrpeti nekaj let do vpisa v razred prof. Dorine Cante, ker je bil še premlad za ta inštrument. Prvotno je mislil na igranje na osmicah in na šagrah, a njegov pristop do tega glasbila se je z leti bistveno spremenil, saj je spoznal klavirsko harmoniko kot koncertno glasbilo in začenjal čutiti pomen njenega ovrednotenja na tem področju.

Udeležil se je različnih tekmovanj in seminarjev po Sloveniji in je sodeloval z Ženskim zborom Glasbene matice, s katerim je večkrat nastopal (a njegovo udejstvovanje na zborovskem področju se vsekakor ne omejuje le na spremljavo pevcev, saj je tudi član zbora). V zadnjih letih je moral usklajevati delo z intenzivnim študijem glasbe, a je priznal, da bo kljub težavam skušal nadaljevati študij harmonike, razširiti svoja obzorja in spoznavati nove zvrsti, saj je harmonika zanj nenadomestljivo komunikativno sredstvo, s katerim se izvajalec lahko dotakne srca vsakega poslušalca. Najrajši bi igral v harmonikarskem sestavu, saj mu je ostala zelo pri srcu izkušnja v orkestru »Miramar«.

V razredu prof. Claudia Furlana je diplomiral harmonikar Goran Ruzzier, ki je tako kot Mirko Ferlan vreden posebnega občudovanja, ker se je potrudil, da bi kljub poslovnim obveznostm uspešno zaključil svojo glasbeno pot. Harmoniko je začel študirati pri 13 letih v razredu prof. Claudia Furlana. Več let je sodeloval pri harmonikarskem orkestru Synthesis 4 in v zadnjih letih pa je nabral veliko osebnih dosežkov na različnih narodnih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi sta vredna omembe zlato priznanje na regijskem tekmovanju mladih harmonikarjev v Idriji leta 2001 ter drugo mesto na mednarodni harmonikarski reviji »Gorni Kramer« v kraju Poggio Rusco pri Mantovi. Poleg tega se ukvarja tudi z zborovskim petjem, saj je član zbora »Hrast« in je letos prevzel korepeticijo pri moškem zboru. Na harmonikarskem področju se je zelo navdušil za koncertiranje in tekmovanje. Veliko so ga spodbujala spoznanja ob slavnih koncertistih in profesorjih ter kolegoih iz različnih krajev in šol na seminarjih in natečajih na katerih je sodeloval. Njegov mentor ga je vedno spodbujal k poslušanju različnih izvajalcev in pedagogov, tako da mu je ta pohvale vredna radovednost danes nekaj čisto naravnega. Posebno mu je pri srcu izkušnja na tečaju v Pulju, kjer je deloval z osebnostmi kot sta Vladimir Balik in Aleksander Skljarov, ki sta s svojimi nasveti spremenila njegov pristop doo, a danes igra na bajan, zvrst harmonike ruskega izvora, ki je zelo razširjena med harmonikarji, saj ima veliko več zvočnih in izraznih možnosti. 

Vsem diplomantom želimo, da bi še nadalje izražali svojo ljubezen do glasbe na številnih odrih, saj so komaj prestopili prag velikega sveta koncertiranja in profesionalnega glasbenega udejstvovanja.

 

Rossana Paliaga