PRVO MEDNARODNO KLAVIRSKO TEKMOVANJE V GORICI

 

Gorica, mesto na stičišču dveh kultur, romanske in slovanske, ki je leta 2001 praznovalo 1000-letnico svoje prve pisne omembe, sprejema v svoje bogato kulturno dogajanje, poleg že uveljavljenih mednarodnih tekmovanj (»Rudolfo Lipizer« - violinsko, »Seghizzi« - vokalno, »Marcosig« - godalno in komorno), še mednarodno klavirsko tekmovanje »Cittá di Gorizia  Premio Giuliano Pecar«.

V odlični organizaciji Kulturnega centra Lojze Bratuža in Societá Dante Alighieri, v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emila Komela in Fondazione musicale »Cittá di Gorizia« je tekmovanje pod pokroviteljstvom Občine Gorica potekal od 1. do 4. novembra 2001.

Ocenjevalni komisiji, ki so jo sestavljali ugledni mednarodni glasbeniki: Andreas Ehret (Nemčija), Kathryn B. Hull (ZDA), Hinko Haas (Slovenija), Vincenzo Balzani in Massimo Gon (Italija), je predsedoval nam že dobro znani ruski pedagog in pianist Sijavuš Gadžijev, glavni pobudnik in umetniški vodja tekmovanja.

Sodelovalo je več kot petdeset pianistov, ki so prišli iz različnih delov sveta (Avstralije, Japonske, Rusije, Bolgarije, Italije, Slovenije, Jugoslavije, Hrvaške) in iz raznih pianističnih šol (Hochschule fűr Musik iz Hannovra, Konservatorij Čajkovskega iz Moskve, Accademia musicale iz Imole).

Udeleženci so bili razvrščeni po starosti v pet kategorij, to je od najmlajših, sedemletnih, do starejših dvaintridesetletnih, že izoblikovanih umetniških osebnosti.

 

Številna publika, ki je z zanimanjem spremljala njhove nastope, strokovno mnenje komisije ter visoko število prijavljenih kandidatov so dokaz, da je bila realizacija ideje prof. Sijavušu Gadžijeva in njegovega lani preminulega prijatelja Giuliana Pecarja popolnoma upravičena. Tekmovanje je zagotovo uspelo, saj smo poslušali celo vrsto mladih pianistov, ki so se predstavili na zavidljivem tehnično  interpretativnem nivoju.

Visoko profesionalni klavirski igri smo lahko prisluhnili predvsem v B- in E-kategoriji, kjer so se predstavili odlični in zelo nadarjeni pianisti: Aljoša Jurinič iz Zagreba, pri katerem smo lahko zaznali izredno tankočutnost in kulturo tona, Japonka Saito Aska Carmen z izredno tehnično pripravljenostjo in svobodo igre ter dve dovršeni in po izrazu zelo različni pianistki, Avstralka Laura Mc Donald, emocionalno odprta in interpretativno zanimiva, ter Japonka Ejiri Nami, tehnično brezhibna, a obenem velika mojstrica v obvladovanju zvoka. V zadnji kategoriji ni bila dodeljena prva nagrada, kar kaže na zelo resen in visok nivo kriterijev, ki jih je postavila komisija pri presojanju kandidatov. Ta kvaliteta tudi kaže na nadaljno usmeritev tekmovanja.

Zanimivost tekmovanja je bila tudi posebna nagrada  Premio Giuliano Pecar, ki naj bi jo dodelili zelo talentiranemu pianistu, pri katerem se pričakuje uspešen umetniški razvoj. Nagrado, v znesku 3.000.000 LIT, ki jo je poklonila družina Pecar, je iz rok Elizabette Pecar prejela 20-letna Rusinja iz zadnje kategorije, Maria Mazo.

Tekmovanja se je udeležilo tudi šest slovenskih pianistov. Iz Primorske, in sicer iz Centra za glasbeno vzgojo Koper, je 3. nagrado prejel Blaž Gracar (prof. A. Alavanja), 2. nagrado pa Ajda Kljun (prof. S. Chicco).

Čeprav slovenski pianisti niso posegli po prvih nagradah, so njihovi nastopi pokazali dobro pripravljenost, kar kaže na zagnanost in željo pedagogov po nenehnem izpopolnjevanju in dvigu pianistične šole tudi pri nas.

Novi projekt v vrsti številnih, ki jih je v sedemletnem bivanju na Primorskem že uresničil prof. Gadžijev, je velika pridobitev za naš prostor, saj nam daje možnost, da spoznamo učence in koncertne izvajalce iz različnih pianističnih šol, različnih starosti in z različnim znanjem. To tekmovanje odpira vrata mnogim mladim, ki bodo morda nekoč našli svoje umetniško poslanstvo v koncertiranju.

 

Ingrid Silič