Robert Schumann: PRAVILA GLASBENEGA ŽIVLJENJA (1. del)

 

Vzgajanje sluha je najpomembnejša stvar. Potrudi se čimprej prepoznati tonaliteto in zvok. Poskusi odkriti, kakšni zvoki prihajajo iz zvona, stekla na oknu in ure s kukavico.

 

Poskušaj zavestno igrati lestvice in etude za izboljšanje tehnike. Obstajajo ljudje, ki mislijo, da bodo že s temi vajami dosegli višek. Taki ljudje posvetijo avtomatičnemu vadenju celo življenje. Rezultat tega je isti, kot če bi se vsak dan trudil recitirati abecedo vedno hitreje. Uporabi bolje svoj čas.

 

Čimprej se nauči temeljnih zakonov harmonije.

 

Ne igraj površno po tipkah, temveč igraj vedno z veliko pozornostjo in ne pusti ničesar nedokončanega.

 

Upočasnjevanje in prehitevanje sta dve veliki napaki.

 

Potrudi se igrati lepo in dobro tudi enostavne skladbe; to je neprimerno boljše kot igrati težke povprečno.

 

Pazi, da imaš vedno dobro uglašen klavir.

 

Svoj repertoar moraš znati zapeti brez pomoči klavirja in ne samo igrati ga oziroma ga imeti v ˝prstih˝. Razviti je treba svojo fantazijo, da bi si lahko zapomnil skladbo ne samo melodično, ampak tudi harmonsko.

 

Moraš doseči stopnjo, da skladbo oziroma glasbo razumeš že ob čitanju partiture.

 

Ko igraš, naj te ne skrbi, kdo te posluša.

 

Če ti kdo da prebrati a prima vista novo partituro jo najprej preberi s pogledom.

 

Interpretacija virtuoznih skladb se lahko spreminja, toda samo v službi višjih ciljev.    

     

Ne išči tako imenovane virtuoznosti v spontanosti. Pri vsaki skladbi skušaj dognati skladateljevo misel. Pretiravanje bi utegnilo iz skladbe narediti karikaturo.

 

Izogibaj se partitur, ki so prirejene (ornamentacija, poenostavljanje...), ne glede na to, da so v modi. To je največja žalitev, ki jo lahko narediš umetnosti.

 

Naj te ne prevzame aplavz občinstva tako imenovanim velikim virtuozom. Raje prisluhni mnenju umetnikov.

 

Preveč igranja v družbi prinese več škode kot koristi. Spoštuj ljudi, ki te obkrožajo; toda ne igraj ničesar, česar bi se intimno sramoval.

 

Ne zamudi priložnosti komornega muziciranja.Te izkušnje ti bodo omogočile sproščeno  interpretiranje. Korepetiraj večkrat tudi pevce.

 

Če bi vsi hoteli igrati prvo violino, ne bi bilo mogoče sestaviti orkestra. Spoštuj vsakega glasbenika in njegovo delo v orkestru.

 

Vztrajno igraj fuge dobrih mojstrov, zlasti Bacha. ˝Dobro uglašeni klavir˝ naj ti bo vsakodnevni kruh. Le tako boš postal izvrsten glasbenik.

 

(iz: Musikalische Haus-und Lebensreglen / Regole di vita per il musicista)

 

Pripravila

Nadja Žerjal