MEDNARODNA KLAVIRSKA ŠOLA PROF. IGORJA LAZKA

 

Mednarodna poletna klavirska šola v Ajdovščini postaja že tradicionalno srečanje mladih pianistov, ki si želijo visokega kakovostnega izpopolnjevanja. Lanskoletna izvedba se je dogajala od 6. do 18. julija v prostorih Glasbene šole Vinka Vodopivca v Ajdovščini, vodil pa jo je, že peto leto zapored, ruski pianist Igor Lazko.

            Po številu udeležencev z zelo visokim izvajalskim nivojem je bila lanska udeležba izjemna. Šole se je udeležilo 26 pianistov, med njimi številni prvonagrajenci Državnega tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije in nagrajenci pariškega tekmovanja Nikolaja Rubinsteina. Mladi pianisti so prišli iz več evropskih držav: Slovenije, Italije, Jugoslavije, Latvije, Rusije in Francije. Mnogi med njimi so že redni obiskovalci poletne šole, saj so bili v zadnjih petih letih prisotni prav na vsaki.

Vsi, od najmlajših 9-10-letnih učencev nižjih glasbenih šol do že uveljavljenih pianistov in pedagogov, so intenzivno delali pod mentorstvom prof. Lazka, ki je s svojo človeško toplino in globokim umetniškim znanjem ustvaril zelo lepo vzdušje sodelovanja in zaupanja.

            V prihodnje bo imel prof. Lazko poleg že ustaljene poletne šole še zimski pedagoški teden, in sicer že v drugi polovici februarja 2002. To bo gotovo razveselilo vse, ki so izrazili željo po pogostejših tovrstnih srečanjih.

 

Helena Plesničar