GLASBENA ŠOLA POSTOJNA PRAZNUJE PETINPETDESET-LETNICO DELOVANJA

 

Ni prav dolgo, bi rekel človek, kar je šola praznovala svojo petdeset-letnico in kot ena starejših glasbenih šol med prvimi obeležila svoj jubilej. Pa je. Minilo je natanko 5 let od praznovanja, ki je šolo vsaj za tisto leto postavilo v središče dogajanja na Postojnskem.

            Zdelo se nam je prav, da delo in uspehe, ki smo jih dosegli v teh petih letih predstavimo našim prijateljem. Zato smo se odločili, da tudi v letošnjem letu praznujemo rojstni dan svoje šole. Zastavili smo si tri prireditve, posvečene obletnici: osrednjo prireditev z nastopom naših učencev, koncert učiteljev in koncert bivših učencev, ki nadaljujejo študij na SGŠ in AG, vse to pa naj bi spremljala pregledna razstava o delu šole skozi 55 let.

            Njeni začetki segajo v leto 1946, ko so prizadevni ustanovitelji vpisali prve učence. Poučevali so pet inštrumentov in solopetje. Šola se je skozi leta širila in v letu 1973 odprla svoj oddelek v Pivki. Leta 1974 so ustanovili prvi šolski otroški pevski zbor, deset let kasneje pa godalni orkester, ki pod vodstvom mentorice Marinke Kukec Jurič uspešno deluje še danes. Ob prizadevnem delu ravnateljev Iva Jelerčiča in Nede Nanut sta šola in njen ugled v slovenskem prostoru rasla in se razvijala. Ravnateljica Suzana Furlan Mitev nadaljuje njuno delo in želi z uspehi ugled še povečati. V letošnjem šolskem letu je šola vpisala prek 400 otrok, od tega na individualni pouk 276.

Od svojih začetkov se šola predaja otrokom, ki se zaradi veselja do glasbe in v želji spoznati nove stvari odločajo, da pri nas poiščejo tisto, kar jih zanima. Oni dajejo šoli dušo, oblikujejo njene uspehe in razširjajo zanimanje zanjo med vrstniki. Zato je prav, da letošnje praznovanje posvetimo prav njim. Vsem tistim, ki so v teh 55 letih zahajali v naše glasbene učilnice, v njih odkrivali čudovit svet glasbe in oblikovali zgodovino šole.

Pa bi brez strokovnih, požrtvovalnih in prizadevnih učiteljev vsaka želja po novih znanjih bila zaman. Napredek slehernega učenca je potrdilo o njihovem trudu in dobrem delu, vsak dodatni uspeh pa dokaz njihove velike strokovne usposobljenosti in vodilo za vse prihajajoče generacije. Vsak učitelj, ki je v tem mozaiku znanj prispeval svoj kamenček, si zasluži iskreno zahvalo in j elaho ponosen na svje delo, saj ni večjega zadoščenja kot spremljati učenčev napredek in bogatiti njegov, pa tudi svoj osebnostni razvoj.

Je pa obletnica tudi priložnost, ko šola potegne pod prehojeno pot črto in sešteje svoje uspehe. Na šoli se trudimo, da z izkušnjami, ki smo jih pedagoški delavci skozi leta pridobivali, kar najbolje prenašamo znanje na naše učence. Mislim, da nam to uspeva, ker smo v slovenskem prostoru v krogu naših kolegov spoštovani in cenjeni.

To potrjujejo tudi podatki, po katerih se šola najbolj prepozna. Delujemo na treh lokacijah, na matični šoli v Postojni in dislociranih oddelkih v Prestranku in Pivki. V preteklih petih letih se je kar 55 naših učencev udeležilo revij primorskih glasbenih šol, 33 jih je zastopalo našo šolo na regijskih, 12 pa na državnih tekmovanjih. Udeleževali smo se tudi mednarodnih tekmovanj, in nagrade so kar 7-krat uspešno predstavile našo šolo in državo tujini. Naše poslanstvo pa je tudi poklicno usmerjanje učencev v nadaljnji študij na srednji glasbeni šoli in akademiji za glasbo. V preteklih petih letih smo jih tako usmerili 11, in upam, da bodo svoje znanje čez leta uspešno predajali domačim otrokom.

Na šoli pa imamo vedno nove načrte. Želimo si, glede na želje in zanimanje občanov, povečati določene oddelke, ponuditi še kaj novega in še dvigati kakovost poučevanja. Upamo, da nam bosta ob tem stala ob strani občina in ministrstvo za šolstvo ter podprla naše potrebe in ideje.

            Naše prireditve so se v mesecu novembru iztekle, naši načrti, želje in potrebe pa ostajajo in rastejo. Zato se ne bojimo prihodnosti in z velikim optimizmom zremo v prihajajoča leta in nove izzive.

Suzana Furlan Mitev