45-LETNICA GLASBENE ŠOLE PIRAN

 

V sredo 25. aprila 2001 so se v Tartinijevem gledališču v Piranu  sklenile slovesnosti ob

45 - letnici Glasbene šole Piran. Sklepno slovesnost so oblikovali učenci šole, združeni v komornih skupinah, slavnostni govorniki so bili županja občine Piran g. Vojka Štular , predsednica Zveze primorskih glasbenih šol, Slavica Mlakar in ravnateljica CGV Koper, Marija Gombač. Gombačeva je poudarila, da je iz zgodovinskih virov razvidno, da je zibelka vsega glasbenega šolstva Slovenske Istre prav v občini Piran; glasbeno šolo Koper so namreč 1948. leta ustanovili v Portorožu, šele po dveh letih se je preselila v Koper. 1956. leta je bila ustanovljena podružnična šola Piran ,še isto leto se je osamosvojila in tako delovala do leta 1967, ko se je s šolama v Izoli in Kopru povezala v Javni zavod Center za glasbeno vzgojo Koper.

            Tekmovalni rezultati uvrščajo Center v sam vrh najkvalitetnejših šol v Sloveniji, k temu pa vselej prispeva svoj delež tudi piranska šola.

            Dosežke piranske šole je v svojem slavnostnem govoru na proslavi pohvalila tudi piranska županja , g. Vojka Štular, ki je nekatere posebno zaslužne učitelje in učence nagradila s posebnim priznanjem.

            V minulih dneh so se piranskemu občinstvu predstavili tudi bivši učenci ,

 Alja Velkavrh, Jelena Baša, Anamarija Tomac in Simon Krečič ter vrsta učiteljev, ki trenutno sestavljajo pedagoški kader piranske šole. Tako prvi kot drugi so oblikovali zanimiva in tehtna večera  domače in predvsem tuje literature za svoje instrumente oz. komorne zasedbe.

 

            Posebno zanimiva in tudi umetniško tehtna pa sta bila dva koncerta. Že v marcu se je s samostojnim recitalom predstavila bivša učenka piranske šole, zdaj študentka podiplomskega študija na Konservatoriju v Berlinu, hornistka Renata Jureš Bruggeier. 20. aprila pa je v premajhni dvorani Tartinijeve hiše v Piranu zaživel » košček veselja« piranskega pedagoga in komponista Bojana Glavine.

            Košček veselja je skladatelj imenoval svoje stvaritve, ki so nastajale nekaj let. Iz svojega  že kar presenetljivo številčnega opusa je izbral kakih dvajset skladb za različne komorne zasedbe in klavir, izvedli pa so jih učenci GŠ Piran v sodelovanju z vrstniki in učitelji koprske šole.Tako so najprej zaživele tiste skladbice, ki so nastale za najmlajše pianiste, pa za tiste nekoliko večje, tem so se pridruževale vse zahtevnejše in zvočno polnejše skladbe tja do  Spominov za Heleno za dva klavirja, Invencij in Igre za kvartet dveh flavt, klarineta in klavirja , ki so jih izvedli odlični koprski srednješolci, do zasanjane meditacije Adagietto, ki jo je zaigral sam avtor in sklepne, morda najtehtnejše med skladbami večera, Saksofonizmi, ki je nastala za koprskega pedagoga Mitjo Žerjala. Pester in zanimiv večer glasbenih miniatur je dopolnila predstavitev notne izdaje Glavinovih klavirskih skladbic. Lanskim Drobtinicam, so se letos pridružile Spominčice, ki so obogatile didaktično literaturo za nižjo stopnjo klavirja na naših šolah.

 

Branka Kljun