KLAVIRSKA SKLADBICA ZA NAJMLAJŠE

 

Skladatelja Pavleta Merkuja smo poprosili, naj za Primorska sozvočja prispeva kakšno lažjo skladbico, ki bi jo učitelji lahko uporabili pri inštrumentalnem pouku. Poslal nam je ljubeznivo pismo in klavirsko skladbico za začetnike – priredbo nadiške ljudske pesmi.

O zgodovini nastanka te skladbice skladatelj pravi takole:

˝Ko se je preteklega maja moj vnuk št. 2, Marko po imenu, dobrih sedem let star odločil, da se hoče učiti klavirj, sem sklenil, da mu bom privoščil nekak ˝uvod v študij klavirja˝. Prva ura je trajala poldrugo uro in je bil fantina kar navdušen: razstavil sem pred njim klavir (nov YAMAHA U 3, ki sem ga podaril vnukoma, ker mora vnuk št. 1, Jakob po imenu, šest let starejši od Marka, vaditi klavir ob saksofonu) pokazal, kako je klavir sestavljen, kako nastaja zvok, kako so mehanizmi občutljivi, kaj sme in kaj ne sme, ter mu zabičal, da nonotu ni ostalo niti pol ficka, da bi kmalu dal popraviti klavir.

Za drugo uro sem si izmislil nekaj v senci Bartokovega Mikrokozmosa. Poiskal sem slovensko ljudsko pesem z lahko melodijo, sestavljeno s petimi zaporednimi notami. To melodijo učenec igra prej z desnico, za tem še enkrat z levico. K temu sem dodal dvoročno spremljavo za skupno igro z učiteljem. Zadnji trenutek sem se odločil, da zapišem pot notami tudi besedilo. Naslov je seveda STUO KAKUOŠ, sto nadiških kokoši.