III. MEDNARODNI FESTIVAL KITARE – SEŽANA

 

V Sežani se že tretje leto zaporedoma vrši Mednarodni Festival Kitare, ki ga v sodelovanju s Kulturnim Centrom "Srečko Kosovel" iz Sežane, tržaško Glasbeno matico - Šolo Marij Kogoj, Akademijo Musici Artis iz Devina ter Zvezo Primorskih Glasbenih Šol organizira priznani kitarist Marko Feri.

Festival, ki se lahko ponaša s prisotnostjo velikih imen svetovnega kitarizma, je letos spet predstavil heterogen spored, katerega formula je že ustaljena in zelo posrečena. Organizatorji so namreč odločili, da vsako leto predstavijo mladega talenta, ki si utira pot v svet profesionalcev, slovenskega kitarista ali kitarista, ki deluje v slovenskem prostoru, veliko ime, zmagovalce Državnega tekmovanja kitare, izbrane učence Primorskih glasbenih šol ter nekatere zanimivosti.

Tako se nam je na prvem koncertu predstavil Franco Platino iz Cagliarija, mlad talent, ki začenja z rednim koncertiranjem po celem svetu, nato je bil na vrsti Žarko Ignjatović, profesor na Srednji Glasbeni in Baletni šoli v Ljubljani, koncert katerega je vseboval tudi praizvedbo posrečene Suite za kitaro mladega ljubljanskega skladatelja Krivokapiča. Ko smo že pri tem, naj omenimo, da je lani v okviru te revije izšel zvezek z originalnimi skladbami za kitaro, ki so jih bodisi mladi kot že priznani slovenski skladatelji ustvarili za festival. Krstne izvedbe skladb smo okusili na lanskem festivalu, tisk zvezka pa je rezultat neutrudljivega dela vodje Kulturnega Centra "Srečko Kosovel" Aleksandra Peršolje (brošura je edina tovrstna publikacija v Sloveniji).

Med občinstvom je žel največji uspeh Vivaldi Guitar Consort s pevko Lorno Windsor; komorni orkester sestavlja osem prvorazrednih kitaristov (med njimi tudi organizator Marko Feri), čembalistka, kontrabasist in tolkalec, sopran pa je ena najbolj muzikalno inteligentnih pevk, kar smo jih kdaj slišali.

Zvezda festivala je bil letos španec Marco Socias, glasbenik kakršnih ne srečaš veliko, kitarist, ki je že vzor mlajše generacije. Odličen duo Tomaž Lorenz (violina) - Jerko Novak (kitara) je še enkrat dokazal, da je simbioza med kitaro in violino popolna.

Kdor si želi spoznati nivoj domačega šolskega kitarizma ima na festivalu dve okni v svet mladih in najmlajših: koncert Prvonagrajencev na Državnem tekmovanju solo kitare in nastop izbranih učencev Primorskih glasbenih šol. V obeh primerih smo zasledili talente, ki bodo počasi dozorevali v glasbenike.

Organizacijski trud, ki ga Marko Feri skupaj z Aleksandrom Peršoljo vlaga v Festival je v treh letih ustvaril lep uspeh, ki bi gotovo zaslužil večjo pozornost medijev in publike (predvsem mlajše); kljub vsemu pa se bo ta nadvse zanimiva revija nadaljevala tudi naslednje leto - smo prepričani - z istim elanom in še večjo kvalitetno ravnjo.

 

Marko Sancin