REVIJA GODALNIH ORKESTROV PRIMORSKE

 

Po dveh zaključnih revijah glasbenih šol Primorske v Gorici 8.aprila in Tolminu 12.aprila na katerih so nastopili solisti in komorne skupine, je bila v soboto, 15. aprila, v veliki dvorani Glasbene šole Postojna na vrsti tudi najbolj množična revija  srečanje godalnih orkestrov.Nastopilo jih je kar devet in sicer po dva ( mlajši in starejši ) iz Postojne in Nove Gorice, pa še iz Ilirske Bistrice, Ajdovščine, Trsta in Kopra.

Ravnateljica Glasbene šole Postojna Neda Nanut je v uvodni besedi poudarila pomen skupinskega muziciranja za mlade glasbenike, pa tudi kvaliteto v strokovnem povezovanju in izmenjavi glasbenopedagoških izkušenj v okviru Zveze primorskih glasbenih šol. Skoraj vsaka primorska

šola se danes lahko pohvali z delovanjem lastnega godalnega orkestra, prav manjše šole pa so v zadnjih letih pokazale izredno velik napredek v razvoju tovrstnega muziciranja.

            In res je letošnja revija potrdila to ugotovitev, saj je številnim poslušalcem v akustični in prostorni dvorani postojnske šole ponudila vsebinsko pester in izvajalsko kvaliteten program.Najprej je mlajši godalni orkester GŠ Postojna pod vodstvom Marinke Kukec  Jurič sproščeno in s polnim , širokim tonom zaigral Sarabando in Gigue iz Suite Carnioli Tomaža Habeta, ter Menkenovo Lepotico in zver. V svojih prvih korakih pred občinstvom je vzpodbudno muziciral tudi mlajši godalni orkester GŠ Nova Gorica, ki je z dirigentom Markom Kodeljo izvajal Nelsonovo Polko, Jonesov Ples delfina in Leggov Nizozemski ples. V simpatični zasedbi okrepljeni s kljunasto flavto, trobent, piščalko in manjšimi tolkali je godalni orkester GŠ Ilirska Bistrica z dirigentom Maurom Šestanom pripravil tristavčno Haydnovo Otroško simfonijo, ki je z »otroško tematiko« in posebnimi efekti (žvrgoleča piščalka, raglja) v program vnesla nekaj pomladnega vzdušja. Cerkniški godalni orkester pod vodstvom Mojce Lorber je v precej številčni zasedbi z dodatkom trobent, rogov, klarinetov, flavt in tolkal usklajeno zaigral štiri skladbe: Strajnarjevega Polžka, Maievo Praznično glasbo in Stonejevi El Tordo, El Mirlo. Z uglajenim tonom, jasno artikulacijo in temperamentno izvedbo pa se je predstavil godalni orkester GŠ Ajdovščina z dirigentko Aleksandro Čano  Muharemovič. V dveh stavkih Bachove Suite v h  molu za flavto in godala je bila solistka flavtistka Jana Fajdiga. Poleg tega so še zaigrali Menuet in Finale iz Haydnove Otroške simfonije.

V drugem delu revije je godalni orkester GŠ Postojna z Marinko Kukec  Jurič zelo prepričljivo in zrelo pousvaril Corellijev Concerto grosso op. 6 št. 1 , še posebej pa je bila privlačna izvedba Glasbe iz filma »Cvetje v jeseni » Urbana Kodra z vso njeno mehkobo harmonij in romantično spevnostjo.Godalna komorna skupina Glasbene matice Trst, šola Marij Kogoj je z dirigentom Petrom Filipčičem in solistom na harmoniki Igorjem Zobinom predstavila skladbo Miroslava Mozetiča »Dance of the blind ».

Kljub dobri pripravi in izvedbi inštrumentalistov pa je ostal vtis, da bi v soočanju različnih barv in izrazov skladatelj lahko bolj izkoristil to neobičajno kombinacijo harmonike in godal.

Godalni orkester GŠ Nova Gorica pod vodstvom Stele Povšič si je za nastop tokrat izbral krajše plesne oblike. Lullyevo Chaconno, Handlove Tri plese, Mozartova Dva nemška plesa in Schubertov Valček so izvedli intonančno čisto ter z jasnim in izrazitim tonom.

Program revije je zaključil godalni orkester GŠ Koper z dirigentom Bogomirjem Petračem, najprej z izvedbo Haydnovega Menueta, nato pa še z znanim in priljubljenim Albinonijevim Adagiom. V usklajeno muziciranje sta se ustrezno vključila orglavec Matej Lazar in s solističnim deležem violinistka Amanda Vidic.

 

Bojan Glavina