GOSTOVANJE UČENCEV CGV KOPER V MARTINU NA SLOVAŠKEM

 

4. maja se je 19 učencev in 10 učiteljev Centra za glasbeno vzgojo Koper podalo na štiridnevno pot, na gostovanje v mesto Martin, ki leži na severu Slovaške v Žilinskem okraju. Učenci so tam nastopili dvakrat: s kratkim, 15 minutnim programom na otvoritvenem koncertu III. festivala osnovnih umetniških šol Republike Slovaške in na celovečernem skupnem nastopu z učenci osnovne umetniške šole Martin.

5. junija so na otvoritvenem koncertu festivala nastopili kot 'gostje iz tujine' trije solisti: Nika Hribar, flavta, Urška Babič, klavir, Mojca Luin, violina ter komorna skupina v sestavi Maja Pešič, flavta, Danijel Grizonič, klarinet in Maja Pešič, klavir. Naslednjega dne je na - več kot celovečernem - skupnem nastopu učencev osnovne umetniške šole Martin in Centra za glasbeno vzgojo Koper nastopilo naših 14 solistov in tri komorne skupine.

Šola v Martinu je s svojimi 1200 učenci in 45 učitelji ena večjih na Slovaškem. Njihove osnovne umetniške šole se od naših glasbenih šol precej razlikujejo, saj združujejo pod eno streho kar štiri umetniške izobraževalne programe: glasbenega, plesnega, likovnega in literarno-gledališkega. Učenci, enako kot pri nas, prihajajo na šolo v popoldanskem času, po končanem pouku na osnovnih in srednjih šolah.

 

Razen glasbeno-instrumentalnega dela, kjer poteka pouk individualno, zajemajo učence pri drugih programih v skupinske dejavnosti in je zato število učencev lahko tako veliko. Zaradi različnih izobraževalnih programov sta pestrost in raznolikost dela neprimerno večja. To se je pokazalo tudi na otvoritvenem koncertu festivala v dvorani Narodnega gledališča. Poleg nekaj dobrih solistov instrumentalistov in pevcev je nastopilo veliko najrazličnejših instrumentalnih, zborovskih in plesnih skupin. Izbor programa je obsegal poleg ljudske glasbe, evergreenov v najrazličnejših predelavah in instrumentacijah še nekaj originalnih klasičnih del ter nekaj pop komadov. V preddverju gledališča je bila na ogled razstava likovnih del učencev iz raznih krajev Slovaške, na glavnem mestnem trgu so se predstavljale folklorne skupine in pihalni orkestri. Festival poteka bienalno. Zanimivo je, da vodi organizacijo festivala in izbor programa zanj poseben odbor staršev. Celotno prireditev izpeljejo sami, pri tem pa vsakokrat izberejo šolo, ki je častna nosilka neposredne organizacije. Tokrat torej šola v Martinu. Otvoritveni koncert festivala bi morda lahko primerjali z republiško revijo glasbenih šol pri nas, le da je dogajanje zaradi več umetniških usmeritev zelo raznoliko, izbor programa pa bolj ljubiteljsko naravnan.

Naši učenci so bili za svoje nastope nagrajeni z dolgimi aplavzi. V primerjavi z vrstniki iz Martina so pokazali izredno dobro tehnično pripravljenost in sproščeno muzikalnost. V programu je bilo tudi sedem skladb slovenskih skladateljev, med njimi dve skladbi Bojana Glavine. Navdušenje med slovaškimi kolegi je bilo veliko. Organizacijski odbor staršev je ob sprejemu pri županu Martina naše učence ponovno uradno povabil na gostovanje ob IV. festivalu, ki bo čez dve leti v Bratislavi.

Ob slovesu smo lahko videli, koliko prijateljskih vezi se je v dobrih dveh dneh bivanja v Martinu spletlo med našimi učenci in njihovimi vrstniki. Organizatorji so se izkazali z izrednim gostoljubjem in iskreno toplino. Veselimo se srečanja z njimi, ko bodo v drugi polovici septembra prišli na gostovanje v Koper.

V Martinu so nastopili: kvartet klarinetov GŠ Piran  Žiga Fabbro, Rok Felicijan, Gašper Kuštrin Pocrnič, Teo Sumič (mentor Robert Stanič), Jani Turk, trobenta (učitelj Valter Čondič), trio v sestavi Jelena Pešič, flavta, Danijel Grizonič, klarinet, Maja Pešič, klavir (mentorica Alenka Zupan), Nika Hribar in Jelena Pešič, flavti (učiteljica Alenka Zupan), Matjaž Klaj, tenor (učitelj Darij Pobega), Urška Babič in Petra Peršolja, klavir (razred Sijavuš Gadžijev), Katja Rebula, violina ter trio v sestavi Tinkara Palčič, violina, Danijel Grizonič, klarinet, Helena Gardina, klavir (učitelj in mentor Bogomir Petrač), Helena Gardina, klavir (učitelj Bojan Glavina), Danijel Grizonič, klarinet (učitelj Karl Glavina), Jelena Baša, kitara (učiteljica Barbara Markoli), Neven Stipanov, petje (razred Tanja Grlica),Mojca Luin, violina (učitelj Vasilij Meljnikov) ter Dejan Markovič, trobenta (razred Zlatko Tota). Korepeticije: Aleksandra Češnjevar in Nadja Žerjal. Vodstvo poti: Borut Logar in Benjamin Makovec. Za lažje sporazumevanje je skrbela Ana Fink.

 

Borut Logar

 

Občutki učencev, ki so gostovala na Slovaškem so si bila zelo podobna, zato smo napisali samo dve mnenji:

 

Na Slovaškem mi je bilo zelo prijetno. Družina je pokazala izredno gostoljubje in prijaznost, pa tudi vsi ostali so bili zelo družabni in opazila sem, da zelo radi pojejo.

Helena

 

Mesto je zelo dvolično. Okolico sestavljajo večinoma bloki, center pa je ˝luškan˝, je preprost, vandar urejen in topel. S prav takšnimi besedami se da opisati tudi prebivalce. Ti so večinoma preprosti, zadovoljni z malim, zelo vljudni, prijazni in pa predvsem pozorni do drugih.

Maja