DVAJSETO SREČANJE PIANISTOV CGV

 

V sredo, 22. marca smo se v dvorani izolske glasbene šole pianistke in pianisti Centra za glasbeno vzgojo Koper (GŠ Izola, GŠ Koper, GŠ Piran)  dvajsetič srečali na tematskem klavirskem večeru svojih učencev.

Zaokrožena številka zgovorno priča o tem, da so naša srečanja postala  tradicionalna. Na pobudo peščice entuziastov - učiteljev klavirja  smo s prakso pričeli pred slabimi sedmimi leti, ko smo sklenili koprskemu  koncertnemu »Steinweyu« prirediti »fešto« ob njegovi »prvi obletnici«. Naziv našega prvega tematskega večera je torej bil »Steiny-ju za rojstni dan«. Da bi se učitelji in učenci znotraj aktiva pianistov CGV ja bolj redno in predvsem ustvarjalno in delovno srečevali in da bi bilo našim učencem omogočeno večje število gostovanj izven svojih šol, smo po uspelem prvem srečanju sklenili s podobno prakso nadaljevati. Rekli smo; trikrat letno - vsakokrat v enem mestu! Kar smo rekli, smo rekli in odslej to drži kot pribito: na vrsti je bila Izola, vsi nastopajoči s preludiji! Nato smo v Piranu obdelali živalski svet.

Naslednje šolsko leto je prineslo nove ideje: v Kopru smo se šalili: »Humor«, v Izoli smo izvajali plesno klavirsko glasbo, v Piranu pa smo si temo  nastopa izposodili kar pri Schumannu: »O tujih deželah in ljudeh«. V tretjem letu smo mrzlično iskali skladbe z glissandi za kopsko srečanje, nato so bile obvezne skladbe z ljudsko motiviko, v Piranu pa smo se sprehodili po »pravljičnih svetovih«. V četrtem smo si idejno nekoliko »odpočili«: narava, klavirski dui in brez teme - nastop višjih letnikov. Peto leto smo obdelali »svet za znaki«, v izolski baročni dvorani smo se vživeli v baročno glasbo, tretja tema leta je bila »vode prihajajo«. V preteklem šolskem letu: etude, slovenski skladatelji, romantika. Letos smo obdelovali ciklične oblike in letne čase, 7. junija pa bomo v Piranu izvedli klavirske uspešnice.

Kot se na  okrogli obletnici spodobi, smo ob koncu »jubilejnega« nastopa v Izoli prižgali svečke na slavnostni  torti, gostujoča flavtistka in  kitarist pa sta nam celo zaigrala Vse najboljše za te! Še na mnoge ideje in z gibkimi prsti, pianisti in pianistke CGV-ja!

 

Darinka Jug