RAZISKOVANJE POZABLJENIH RAZLIK

Predavanje prof. Miloša Pahorja  o baročni glasbi v glasbeni šoli Koper za učence nižje stopnje

 

V dvorani glasbene šole Koper je 14. februarja  prof. Miloš Pahor s svojimi sodelavci: pevko Dino Slamo in še dvema flavtistoma, Eriko Slamo in Federicom Brumatom, pripravil predavanje o baročni glasbi. Umestil je začetek velikega razvoja inštrumentalne evropske glasbe v zgodovinsko dogajanje ter predstavil renesančne in baročne flavte.

V kratkem prikazu - žal je imel na voljo le eno šolsko uro - je nanizal vrsto zanimivosti, lastnih poglobljenih raziskovanj glasbe iz časov pred umetno matematično enakostjo temperirane glasbe. S posebnim zanimanjem se profesor posveča barvnim razlikam lesenih flavt, takih kot so obstajale pred Böhmom.

Učencem je razkril glavne vzroke, ki so botrovali in usmerjali razvoj flavt in opozoril na tiste posebnosti, ki so zaradi razvoja ostale zanemarjene, kot na primer raznolikost danes dejansko isto zvenečih intervalov, ter s tem raznolikost značajev posameznih tonalitet. Prav gotovo poznavanje akustičnih baročnih fenomenov vpliva tudi na razumevanje tedanjega glasbenega jezika. Pahor je govoril o baročnem fraziranju in ga primerjal z renesančnim ter klasičnim. Razlike je ponazoril sam ter v duu in triu.

Zanimivosti in vprašanja, ki so bila času predavanja nakazana, bi zahtevala še podrobnejšo obravnavo. Prav gotovo bomo srečanja z Milošem Pahorjem še ponovili in mu namenili več časa, saj je njegov pristop zanimiv, koristen, predvsem pa iskreno predan in temeljit.

                                                                                                                     

Nuša Umer