PREDSTAVITEV ZBIRKE NEDIŠKI ZVON D. ZANETTOVICHA

Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel je 16. februarja predstavil zbirko Nediški zvon D. Zanettovicha in pripravil večer z izborom skladb iz nove publikacije. Daniele Zanettovich, tržačan, je uveljavljen skladatelj, njegove skladbe so uspešno izvajali po vsem svetu. Poleg tega je tudi priznan dirigent ter docent harmonije, kontrapunkta, fuge in kompozicije na konservatoriju v Vidmu.

Zanettovich se je začel zanimati za beneške melodije, ko je Društvo slovenskih emigrantov v Furlaniji  Julijski krajini ob 25. obletnici svoje ustanovitve načrtovalo pripravo videokasete s posnetki različnih priredb ljudskih pesmi v najbolj značilnih in slikovitih krajih Nadiških dolin.

Pri izbiri gradiva so Zanettovicha zanimale bodisi tiste pesmi, ki jih v teh dolinah še vedno pojejo, bodisi manj poznane, ki pa imajo v sebi posebno izrazno vrednost. Tržaški skladatelj ni sledil filološkim ciljem, zanimalo ga je ohraniti ljudsko prvino v novem glasbenem izrazu. Kasneje je založniška hiša Agenda iz Bologne izdala nekaj teh pesmi. Sedaj Slovenski center za glasbeno vzgojo E. Komel izdaja dva nova zvezka v zbirki Nediški zvon.

Nino Specogna, benečan, je v predstavitvi napisal: ˝Z občudovanjem sem zaznal veliko tehnično izvedenost skladatelja, ki želi s svojo veščino povzdigniti izraznost teh 'revnih in ubogih' melodij: zdi se, kot da bi jih vzel na posodo iz te čudovite kmečke kulturne zakladnice, ki ima med drugimi zaslugami tudi to, da ni nikoli hotela biti po vsej sili novatorska".

In doda: ˝Te melodije, ki so se rodile v naših dolinah, se sedaj vračajo v praznični obleki, ki ni samo modna, ampak tudi estetsko bogata.˝

Zbirka vsebuje v I. delu pesmi Nediških dolin za ženski ali moški zbor, v II. delu pa za godalni orkester s tolkali. Zbirko je uredil prof. Silvan Kerševan, oblikoval pa jo je Pavel Medvešček.

Na predstavitvi je zazvenelo nekaj skladb iz nove publikacije. Pod vodstvom Hilarija Lavrenčiča je nastopil zbor Hrast, kateremu so se ob tej priložnosti pridružili še nekateri člani Arsateljeja. Nekaj skladb je bilo izvedeno v dekliškem, nekaj pa v moškem sestavu.

Nazadnje pa so z orkestrom Arsatelje, priložnostno instrumentalno skupino, pod taktirko H. Lavrenčiča, v vsej jasnosti zadonele Pesmi Nediških dolin za orkester s tolkali. Skladatelj je povezal enajst ljudskih motivov in ustvaril sijajno suito. Večer je smiselno dopolnila projekcija videofilma ˝Benečija  collage˝ Hijacinta Jusse.

Nova publikacija predstavlja dragocen material, po katerem lahko sežejo naše številne dirigentske roke. Njim in vsem ljubiteljem zborovske in instrumentalne glasbe je namenjen poziv N. Specogne :˝Moramo se vsi skupaj zelo potruditi, da ne bi te krasne skladbe ostale v predalu.˝

 

Valentina Pavio