Koncert za najmlajše v glasbeni šoli Koper

 

Otrokom iz Vrtca Semedela bo koncert mladih glasbenikov iz Glasbene šole Koper, ki je bil v njihovi dvorani 21. februarja, še dolgo ostal v lepem spominu.

Na koncert smo se posebej pripravljali. Poudarek je bil na poslušanju inštrumentalnih skladb in razvijanju sposobnosti doživljanja in čustvene občutljivosti ter spoznavanju glasbil ob slikah. Pri tem smo uporabili tudi gramofon iz arhiva, ki je bil za otroke pravo čudo.

Dogovorili smo se, da se bomo za ta dan praznično oblekli, kot se za obisk koncerta spodobi poleg kulturnega vedenja, ki je pogoj za razvoj estetskega odnosa do lepote v medčloveških odnosih.

Otroci so doživeli koncert in glasbila v živo. Doživljali so glasbo z interesom in strpnostjo ter ob tem izražali zadovoljstvo. Nekatera glasbila so videli prvič. Bili so tudi dobro motivirani za kar je poskrbela ga. Nuša, ki je otroke usmerjala.

Otroci so uspešno ločevali dele skladb glede na jakost in tempo in tako razvijali tudi slušno pozornost. Za konec pa nas je presenetil še Orffov ansambel in solopevec, ki so ga otroci imitirali celo pot do vrtca.

Pri vsem tem pa je najvažnejše to, da so doživljali in pri tem uživali. Znana je trditev, da je pomembnejše doživetje pred spoznanjem in to doživetje bo prav gotovo vplivalo na to, da se bodo otroci v bližnji prihodnosti odločali za učenje igranja na inštrument.

 

Naša aktivnost na to temo se je nadaljevala. Otroci so tudi verbalno, gibalno in likovno izrazili doživetja in predstave s koncerta. Nekaj ˝izjav˝:

 

LAURA:˝Ta velika tuba  rada bi nanjo igrala.˝

ŽIGA:˝Tuba  ta velika. Bila je tako velika in debela.˝

METKA:˝Meni je bila najbolj všeč flavta, zato ker je bila najboljša.˝

ARIJANA:˝Meni je bil najboljši pevec, ki je pel pesem o vojaku.˝

MIHA:˝Najboljša je kitara, ˝zato ker jo igra moj očka.˝

JAKOB:˝Kitara mi je všeč.˝

TJAŠA:˝Pevec, jaz ga znam oponašat.˝

BLAŽ:˝Kitara, zato ker bi jo rad igral.˝

MITJA:˝Najbolj mi je bila všeč kitara, ker zelo lepo igra.˝

MARTIN:˝Meni je boljša tuba  ker je lepo igrala in se svetila.˝

KRISTIJAN:˝Meni harmonika, ker je bila vesela  tudi klavir.˝

ROK:˝Meni pa harfa, ker je lepo mijavkala.˝

LUKA Ž.:˝Kitara, ker je lepo igrala.˝

JAN:˝Kitara.˝

KEVIN:˝Kitara zato ker bi jaz rad igral kitaro.˝

 

 

Darinka Jakomin dipl. VPO

Vrtec Koper-Semedela