KOMORNA IGRA ZNOTRAJ ZPGŠ………..(kozerija)

 

»Razpoloženje prisotnih kolegic in kolegov v zbornici tistega dne, ko smo se šli pedagoško konferenco z vnaprej določeno vsebino, je bilo zoprno resno in kislo, nekaj je »viselo« v zraku. Prostorna sobana je na katedru premogla celo šopek teloha v jogurtovem kozarčku, na stenah pa celo serijo ličnih barvnih posterjev z najrazličnejšimi izvirnimi inštrumentalnimi komornimi zasedbami: klavirski trio, klavirski kvintet, godalni kvartet, klavirski trio s pihali, pihalni trio, pihalni kvintet, trobilni trio, trobilni kvintet, pa še kaj…Navzoče je lični plakat vabil na udeležbo k tekmovanju komornih skupin za »VELIKO NAGRADO F#« in hkrati naznanjal razpisne pogoje tekmovanja mladih zasedb izvirne komorne glasbe. Solidna uvrstitev tja do 3. uvrstitve prinaša učitelju mentorju tudi točko v osebni sklad za potegovanje za nazivno napredovanje………

Učitelj flavte, ki še ni napredoval, se je prvi priglasil k razpravi s celim snopom vprašanj, med katerimi je bilo na prvem mestu ono, komu gre točka, če n.pr. pihalni kvintet, ki ga vodi mentor-flavtist s tekmovanja v Velikem dolu prinese domov eno izmed najvišjih nagrad? "Ne, ne! Jaz raje vodim trio flavt, pa sam pokasiram točko, kot da bi jo delil s klarinetistom, oboistom, fagotistom in hornistom!" Tudi trobilec je glasno »zatrobil!« Njegovi trobentarji pač ne bodo igrali z vsakim klavrnim hornistom in tubistom, zato je smotrnejše voditi komorno igro trobil z enakimi glasbili, kot je to kvartet trobent, kvartet pozavn ipd. Sodu je izbila dno polemična izjava učitelja NGL, ki v tem kontekstu polemiziranja itak nima kaj sodelovati, saj je v teh vsebinah prikrajšan za konkurenčne možnosti nabiranja točk.

 

Smatra tudi, da v vlogi animatorja, mentorja MGŠ ni poklican »napajati« inštrumentalne razrede z novimi in novimi začetniki in torej »delati za druge«. Če spontanega zanimanja otrok in staršev za vpis k pouku deficitarnih glasbil ni, ga pač ni …!? Če pa ravnatelj zaradi svoje bolestne ambicioznosti, sle po nenehnem potrjevanju in še kaj, ne more šole voditi bolj liberalno, pa lahko tudi odstopi! Završalo je. Najpogumnejši, učitelj kontrabasa, je začel odstranjevati razobešene posterje komornih zasedb, zvil največjega in se spravil z njim nad ravnatelja. Ker so ga drug za drugim začeli posnemati še drugi učitelji z vmesnim kričanjem: "Plačaj nam delo! Nabavi glasbila in note!", sem vzrojil! Zadeve namreč nisem več obvladal in sem zato razdražen skočil pokonci!…….

 

Bila je trdna tema in stenska ura v moji sobi je pravkar odbila 3.uro zjutraj. V mokri pižami sem stal poleg postelje in se tresel od gripozne vročice presrečen, da je bila vse skupaj le grda vročična mora…Kaj takega se pri nas v ZPGŠ-ju pač ne dogaja in se tudi ne more zgoditi.

 

Bom pa izredno zadovoljen, če bom lahko (tudi v vlogi organizatorja!) v krajšem času zaploskal izvirnim komornim skupinam na eni izmed revij ZPGŠ, organiziranih za srečanje učencev ki jih združujemo pri ansambelski igri. Ta bi morala spodbuditi h komponiranju še kakšnega skladatelja, jaz sem jih kar nekaj v svojem 38-letnem delu na Primorskem.

 

Leander Pegan