GLASBENA ŠOLA NOVA GORICA PRAZNUJE

PESTER PROGRAM PRIREDITEV IN IZID ZBORNIKA

 

Glasbena šola Nova Gorica je v petek, 11. februarja, zaokrožila sklop prireditev, s katerimi je obeležila 50-letnico delovanja. Šola, katere uradno odprtje je bilo 3. oktobra 1948 v Šempetru pri Gorici, je ena od naslednic Pevskega in glasbenega društva, ki je bilo ustanovljeno 1900 v Gorici in je v letih od 1911 do 1914 predstavljalo konkurenčni center Ljubljani. Elitna glasbena Gorica se je s podpisom mirovne pogodbe leta 1947 razpršila in le skupina glasbenikov si je poiskala novo zatočišče v objektu nekdanje bolnišnice v Šempetru in osnovala Državno glasbeno šolo Nova Gorica. Šola je v naslednjih desetletjih doživela številne spremembe, selitve, različna poimenovanja, združevanja in razdruževanja, doživela tudi pogoste menjave vodstvenih delavcev. Od leta 1956 do 1983 sta tako delovali ob mestu Nova Goric dve glasbeni ustanovi: Glasbena šola Šempeter in Glasbena šola Nova Gorica v Solkanu. Z željo, da bi ob 50. obletnici šole zbrali čim več dokumentov in gradiva o pestri zgodovini šol, je nastal tudi zbornik, ki so ga predstavili na petkovem zaključnem spevu ob jubileju. Zbornik z naslovom Z ljubeznijo do korenin (pripravila in uredila ga je Tatjana Gregorič) združuje 40 različnih osebnih pripovedi o delu v glasbenih šolah v Šempetru, Solkanu in Novi Gorici, v njem pa je izčrpno podana tudi zelo uspešna dejavnost šole v zadnjih letih.

 

Predstavitev zbornika s podnaslovom 50 (1948-1998) in 100 (1900-2000) let razseljenih goriških harmonij je bila v petek, 11. februarja v dvorani Glasbene šole Nova Gorica  ob tej priložnosti je s krajšim programom na čembalu nastopil Milko Bizjak, priznani slovenski orglavec, skladatelj, založnik, izdajatelj, glasbenik, ki je bil nekoč tudi učenec Glasbene šole v Šempetru in Solkanu.

 

Program zaključnih prireditev ob 50. obletnici šole se je v petek, 11.2. začel z nastopom učiteljev. V dvorani Glasbene šole Nova Gorica so nastopili: Trobilni ansambel Silicanum, Godalni trio, pianisti Milena Židanik-Vuga, Vlasta Vižintin, Barbara Mačkić, Bernarda Paškvan, Boris Vodopivec, Radmila Bikić  harmonika, flavtista Doris Kodelja in Armando Mariutti, kitaristki Barbara Gorkič in Tanja Brecelj, violončelist Alessandro Sluga, harfistka Urška Križnik in klarinetist Miroslav Paškvan.

 

Program se je nadaljeval v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici z nastopom nekdanjih učencev. Cvet mlade goriške glasbene poustvarjalnosti so s svojo igro oblikovali: Mojca Križnič  violina, Gregor Bralič  pozavna,  Boštjan Bone  trobenta, Boštjan Vendramin  klarinet, Suzana Furlan  flavta, Aljoša Deferri  klarinet, Mateja Prem-Kolar  harmonika, Anja Pirjevec  kitara, Petra Peršolja  klavir, Armando Mariutti  flavta.

 

            Zlati jubilej Glasbene šole Nova Gorica se je zaokrožil v dvorani mestne občine Nova Gorica s koncertom Zvoki popularne glasbe, večerom, ki so ga pripravili nekdanji in sedanji učenci in učitelji Glasbene šole Nova Gorica,ki simpatizirajo tudi z manj klasičnimi

(resnimi) melodijami in ritmi. Nastopili so Big Band GD Nova pod vodstvom Miloša Rijavca, solista Boštjan Simon  alt saksofon, Julijan Fortunat  klaviature, skupina Avtomobili, Big ben kvartet, Tatjana Mihelj  vokal, Vladimir Čadež  vokal, Bor Zuljan  kitara, Marjan Mlakar  klavir in Lara Jankovič  vokal (kot gostja).

 

 

Tatjana Gregorič