Harmonikarski orkester

GM SYNTHESIS 4: izšla je nova CD plošča

 

V devetdesetletni zgodovini Glasbene matice so v okviru tržaške ustanove nastale in delovale razne vokalne in instrumentalne skupine, v katerih si učenci, profesorji in sodelavci šole ustvarjajo pomembne izkušnje na glasbenem in človeškem  področju . V nekaterih primerih so te skupine dosegle tako visoko kakovostno raven, da so se z uspehom uveljavile tudi izven domačega kraja in so nosile ime tržaške šole na koncertne in tekmovalne odre po celi Evropi. Harmonikarski orkester Synthesis 4 je nastal leta 1978 na pobudo prof. Claudia Furlana, ki je združil skupino svojih učencev in je tako ustanovil in prevzel vodstvo orkestra, ki je postal za Glasbeno matico ena izmed najbolj pomembnih in uspešnih umetniških uresničitev. Orkester je v preko dvajsetih letih aktivnega delovanja imel bogato koncertno dejavnost in je nastopil na številnih revijah tako v Italiji kot tudi v tujini. Udeležil se je tudi mnogih narodnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je osvojil nabolj ugledna priznanja in nagrade.                                                                                                                      

Če pogledamo na raznovrstni repertoar, ki ga je orkester Synthesis 4 v teh letih pripravil in izvajal, postane takoj jasno, da je bil cilj skupine res prizadeven in naporen; skušala se je namreč približati širšemu občinstvu in obenem zadovoljiti zahtevam strokovnjakov. Vodilna sila harmonikarskega orkestra je namreč  volja po ovrednotenju tega glasbila, ki v koncertnih dvoranah še ni dosegel primernega in dokončnega priznanja. 

Decembra lani je harmonikarski orkester Synthesis 4 predstavil v okviru vrste kulturnih dogodkov ob jubileju Glasbene matice svojo novo CD ploščo, ki je tudi prva tovrstna diskografska uresničitev na tržaškem.

Synthesis 4 je pred leti že posnel kaseto z naslovom »Črnobeli akvareli«, ki je izšla leta 1990. Če jo primerjamo z novo CD ploščo, opazimo, da je slednja bogatejša v raznolični izbiri skladb, ki predstavljajo sintezo raznih zvrsti, katerim se je skupina v svoji zgodovini približala. Posnetki so pretežno iz leta 1996; dva pa izhajata iz prejšnje kasete. Orkester je posnel vse skladbe v Studiju Hendrix Radia Koper; CD pa je izšel v založbi Audio Ars iz Trsta.

CD plošča »Synthesis 4« predstavlja zanimivo in pestro potovanje v svet harmonike, ker vsebuje dela predstavnikov različnih šol, od nemške do ruske, s prijetnim postankom v svetu južnoameriške tradicije. Nekatere skladbe so nastale prav za člane orkestra Synthesis, kot sta Koncert v E in Rapsodija ruskega skladatelja Aleksandra Atarova, ki dokazujeta, kako je harmonika sposobna kljubovati resnemu repertoarju na visokem umetniškem, tehničnem in interpretativnem nivoju. Iz ruskega glasbenega sveta izhajata tudi znani skladatelj Jurij Šišakov, ki je v skladbi »25 akvarelov« vključil vrsto najrazličnejših zvočnih barv in Evgenij Derbenko, ki je prisoten z razposajeno Rusko miniaturo, polno narodnega ljudskega duha ter s kipečim Karnevalom, ki pa je pogled na južno ameriško glasbo.

Harmonika se večkrat skuša približati tudi svetu baročnih mojstrov in osvojiti skladbe, ki spadajo v običajni repertoar čisto različnih glasbil. Poleg transkripcij pa imamo tudi dela, ki so na neobičajni način uporabila baročno osnovo. Zanimiv na tem področju je Ehmerov Prefugium št.3, ki se opira na Bachov Preludij in Fugo v Cis duru iz prve knjige znane zbirke za čembalo. Nemška ustvarjalnost je protagonistka tudi dveh skladb, ki že spadata v železni repertoar skupine, in sicer Brehmov Tango in Doblerjeva Werziade.   

CD plošča vsebuje tudi dva bisera iz opusa argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle, in sicer slavno Melodijo v a-molu in Oblivion. Pri obeh je protagonist Maurizio Marchesich, ki igra na bandoneon. Ta instrument se razlikuje od harmonike po obliki in strukturi, njegov zvok pa nas pripelje v svet argentinske glasbe, v okviru katere je s Piazzollijevimi skladbami dosegel veliko mednarodno slavo. 

Plošča »Synthesis 4« ni le konkretno pričevanje dovršenih umetniških dosežkov in dolgoletnega delovanja te zgodovinske harmonikarske skupine, saj je s svojim pestrim izborom skladb  takoj po svojem izidu vzbudila zanimanje tako ljubiteljev harmonike kot tudi tistih, ki si doslej niso predstavljali široke lestice zvočnih in čustvenih zmožnosti, ki so jih tovrstne skupine sposobne izraziti.

 

Rossana Paliaga