ZLATA PRAGA - ZLATI ADAMSI

Kaj se zgodi, če postaviš učitelje glasbene šole na oder? In kaj se zgodi, če jih pošlješ na tekmovanje v Prago? Zmagajo!
Malo zgodovine.
Adamsi delujemo že od leta 1992, takrat je bil ustanovljen Trio Adams (violina, flavta, harmonika), danes pa delujemo v razširjeni zasedbi, kot kvintet (violina, flavta, harmonika, klavir in basharmonika) pod imenom Adamsi.
Kdo smo člani kvinteta?
Idejni vodja in ustanovitelj zasedbe je Dejan Mesec. Že od samega začetka piše avtorsko glasbo in aranžira glasbo za Adamse, poučuje harmoniko na GŠ Vrhnika, je avtor glasbe gladaliških predstav, igra pa tudi saksofon. V kvintetu igra harmoniko. Nina Demšar - violina.
Je violinistka in profesorica violine na GŠ Vrhnika, vodja in dirigentka šolskega godalnega orkestra, diplomirala na Ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorici Moniki Skalar. Priložnostno igra v različnih simfoničnih in komornih zasedbah. Marta Kržič - klavir, specializantka na klavirju pri mednarodno priznanem slovenskem pianistu in profesorju Aciju Bertonclju. Trenutno poučuje klavir na Akademiji za glasbo v Ljubljani in na GŠ Vrhnika. Nastopa kot solistka z različnimi orkestri po Sloveniji. Sprva je pri Adamsih sodelovala kot umetniška vodja, zdaj sodeluje tudi kot pianistka. Andreja Černigoj flavta. Diplomirala na flavti pri profesorju Čampi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, je dobitnica večih prvih nagrad na državnih tekmovanjih, s kvartetom flavt je nastopala tudi v Ameriki, trenutno pa poučuje flavto na GŠ Vrhnika. Aleš Ogrin - basharmonika. Po končanem šolanju harmonike, trenutno zaključuje študij na pedagoškem oddelku na Akademiji za glasbo v Ljubljani, obiskuje jazz oddelek klavirja na Srednji glasbeni šoli in poučuje nauk o glasbi na GŠ Moste-Polje.

Tako smo se člani kvinteta Adamsi v letošnjem oktobru, udeležili Prvih Praških dni harmonike v Pragi. K sodelovanju nas je osebno povabil gospod Ladislav Horak, eden vodilnih Čeških glasbenikov, dobitnik številnih mednarodnih priznanj, ustanovitelj tekmovanja »The Piazzolla,s soloists« in direktor »European Competition of Accordion Orchestras in Prague«. Povabilu smo se z veseljem odzvali.
Na podlagi posnetkov, ki smo jih poslali s prijavo na tekmovanje, nas je organizator izbral za otvoritveni gala koncert.
Igrali smo v čudoviti protestantski cerkvi Svetega Salvatora, ki stoji v osrčju starega dela Prage, le nekaj korakov od znamenite Tinjske cerkve in znamenite ure na Starem mestnem stolpu.
V zelo akustični in nabito polni cerkvi, smo občinstvu predstavili repertoar tangov danes vse bolj popularnega Astorja Piazzolle in Tango pour clode Richarja Galianoja. Ob bučnem aplavzu smo kot dodatek zaigrali delo Dejana Mesca, Mala nočna kronika. Večer je bil popoln.
Čakalo pa nas je še tekmovanje. V kategoriji Komorne skupine s harmonikami smo v močni konkurenci s Čehi, Srbi, Rusi in Nemci prejeli največ točk in osvojili zlato plaketo ali kot rečejo Čehi »zlato pasmo«. In postali smo zlati prinašalci, ups, zlati Adamsi. Po razglasitvi zmagovalcev in podelitvi nagrad smo, na željo komisije, s krajšim nastopom zaključili Prve Praške dneve harmonike v Pragi, pograbili nagrado in odšli …….na pivo.
 

Adamsi