UTRINKI O DOGAJANJU NA GLASBENI ŠOLI VINKA VODOPIVCA AJDOVŠČINA
V ŠOLSKEM LETU 2003/2004

Glede na to, da je vedno preveč besed zapisanih,
bom dogajanje na šoli v letošnjem šolskem letu opisala s pomočjo fotografij, ki same zase povedo več kot besede. Zato k slikam samo kratek komentar.

Ob svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobru, smo se res počutili v središču dogajanja, saj smo bili na Geoss-u - geografskem središču Slovenije.

Februar - mesec, ko so se naši učenci tekmovalci udeležili regionalnih tekmovanj. Za vse tri učence na naslednjih fotografijah je bil nastop uspešen. Prav tako so se odlično odrezali kasneje na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v Ljubljani. Aljaž Kalin Kante, klarinetist iz razreda učitelja Branislava Trifkovića, ki ga je na klavirju spremljal David Trebižan, je dosegel 92,33 točk in srebrno plaketo.

Pevec Blaž Fabčič iz razreda učiteljice Jerice Rudolf je na TEMSIG-u dosegel v številčni konkurenci 92,76 točk in srebrno plaketo, kar je bil najboljši rezultat med pevci primorskih glasbenih šol. Na klavirju ga je spremljal Primož Malavašič.

 V januarju so naši člani pihalnega orkestra po vodstvom Branislava Trifkovića in člani harmonikarskih ansamblov pod vodstvom
Nade Kovač in Vidojke Curk imeli intenzivne priprave. Tri dni je bil Center šolskih in obšolskih dejavnosti v Tolminu njihov drugi dom. Sodelovali
so tudi učitelji: Andrej Kobal, Boštjan Vendramin, Jasna Kos in Svetlana Marinković. Kot vidimo na sliki, so bili odmori pošteno zasluženi.

Pianistka Meta Fajdiga iz razreda učiteljice Helene Plesničar je dosegla 98 točk in zlato plaketo ter 1. nagrado. Čestitamo obema!

19. februarja smo na naši šoli ponovno gostili profesorja Victorja Srugo, docenta v teatru Colon
v Buones Airesu, ki je vodil seminarski dan za pevce iz razreda Jerice Rudolf. Svoj delež k uspešnosti pevskega dne je prispeval tudi korepetitor Miha Nagode.

Zimska mednarodna klavirska šola pod vodstvom profesorja Igorja Lazka je potekala v zadnjem tednu februarja. Tudi tokrat v duhu velikega entuziazma profesorja Lazka in mladih pianistov.

Naši učenci se velikokrat predstavijo tudi na prireditvah izven glasbene šole. Tako je nekaj svojih skladb na otvoritvi trgovskega centra Spar v Ajdovščini zaigral šolski pihalni orkester pod vodstvom Branislava Trifkovića.

Harmonikarski ansambel po uspešnem koncertu 18. aprila v Kulturnem domu v Ajdovščini.
Zadovoljna tudi dirigentka Vidojka Curk.

24. marca je na naši šoli potekal kviz iz znanja Nauka o glasbi učencev iz šol članic Zveze primorskih glasbenih šol. Čeprav naša šola ni imela svoje ekipe,
pa so učiteljice nauka o glasbi
Mojca Sirk, Alenka Kovačič in Staša Peršolja poskrbele, da je vse gladko potekalo. Po sliki sodeč teorija
le ni tako »zatežena«.

Omeniti moramo še pomembnejše koncerte in dogodke, ki jih fotografski aparat ni zabeležil. Nadaljujmo v kronološkem zaporedju.
24. oktobra je bil na Zemonu koncert učiteljev. Na njem so se predstavili: kitarist Neno Munitić, sopranistka Jerica Rudolf ob spremljavi pianista Mihe Nagodeta in violinist Marko Kodelja ob spremljavi pianista Davida Trebižana. Prisluhnili smo tudi duetu violončela in kitare, predstavila sta se Špela Avsec in Uroš Usenik. Miroslava Stojković Pantelić je na violino zaigrala ob spremljavi pianistke Tamare Ražem. Nastopil je tudi trio v sestavi Branko Trifković, klarinet; Tamara Tretjak, flavta in Tamara Ražem, klavir.
Kot običajno je bil december v znamenju božično - novoletnih koncertov. Tako so svoj koncert imeli mlajši harmonikarski orkester pod vodstvom Nade Kovač, starejši harmonikarski orkester pod vodstvom Vidojke Curk in godalni orkester pod vodstvom Marka Kodelje z gosti: godalnima orkestroma glasbenih šol iz Nove Gorice in Tolmina. V predprazničnih dneh se je s koncertom predstavil tudi šolski pihalni orkester pod vodstvom Branislava Trifkovića. Božično novoletni koncert so pripravili tudi pevci naše in logaške glasbene šole iz razreda Jerice Rudolf, ob klavirski spremljavi Davida Trebižana.
Omeniti moramo tudi trobilni sekstet, ki se je pod vodstvom učitelja Petra Pavlija udeležil regijskega tekmovanja mladih glasbenikov v Postojni. Njihov nastop in uvrstitev ocenjujemo kot uspešno, saj poučevanje teh instrumentov na naši šoli poteka šele drugo šolsko leto.

Prav tako je uspešno nastopil na regionalnem tekmovanju tudi flavtist Marko Curk učenec učiteljice Svetlane Marinković, ki ga je spremljal David Trebižan. Osvojil je srebrno priznanje.
Že šesto leto poteka na naši šoli tudi pouk baleta. Vodi ga učitelj Sergej Semenjuk. V dneh med 5. in 7. marcem so se naše učenke baleta udeležile mednarodnega tekmovanja Danza in show, ki je potekalo v Palmanovi v Italiji. Martina Petrič je s plesom Paquita dosegla 3. nagrado. Nataša Ipavec, Karin Velikonja in Mara Rogelja, učenka GŠ Nova Gorica so za ruski ples Nutcracker prav tako osvojile 3. nagrado. Izkazale so se tudi balerine Ana Repič, Katarina Kete, Urška Černigoj in Alja Rogelja, učenka GŠ Nova Gorica.
Na Vrhniki je v petek 23. aprila potekalo regijsko tekmovanje harmonikašev. Udeležila se ga je učenka Urška Pangerc iz razreda učiteljice Nade Kovač. Za svoj nastop je prejela srebrno priznanje.
V zadnjih dneh nam je uspelo tudi prenoviti našo spletno stran, na kateri si lahko po novem ogledate številne fotografije in poslušate izvedbe sklad naših učencev.
Že po ustaljeni praksi sta meseca maj in junij polna zaključnih nastopov in izpitov, zato bo dogajanje na šoli pestro. O tem in drugih dejavnostih med počitnicami pa v naslednji številki Primorskih sozvočij.
 

Jerica Rudolf