GLASBENA PRAVLJICA V IZVEDBI NAJMLAJŠIH UČENCEV
GLASBENE ŠOLE NOVA GORICA

KLIP-KLOP, avtorice Mire Voglar, je prijazna pripoved o čarobnem mlinčku, spletena iz osmih pesmic, ki jih je Voglarjeva uglasbila na besedila pesnice Anice Černejeve.V skrivnostni gozd Vejapriveji je skupaj z njegovimi prijaznimi prebivalci vstopilo tudi preko sto najmlajših učencev naše glasbene šole in njihovih mentoric: prof. Mojce Maver Podbersič (organizatorica predstave), Alde Jedrlinič, prof. Nataše Klanjšček, prof. Alenke Peric in prof. Patricije Rutar Valič. Premiera se je zgodila 6. aprila 2004 v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Da so pravljične osebe resnično zaživele, gre zahvala tudi prof. Pavlu Pahorju, avtorju in izvajalcu klavirskih spremljav, tehničnemu delavcu Borisu Humarju za izdelavo scene, ter Anki Krpan Skomina za kreacijo in izdelavo kostumov. Posebej veseli in hvaležni smo za verze, ki nam jih je v ta namen napisala ga. Anica Klanjšček, uglasbil pa prof. Kamilo Komel. Pravljico smo 15.4. dvakrat uprizorili tudi za otroke vrtcev iz Nove Gorice in okolice.

Tudi ta dan je bil nekaj posebnega, saj nas je s svojo prisotnostjo počastila in razveselila ga.Mira Voglar.
Čarobni mlinček je pridno in neumorno mlel. Namlel nam je veliko nepozabnega; pedagoginjam zadoščenje ob izpeljavi zahtevnega projekta in bogate izkušnje ter vzpodbudo za delo v prihodnje, otrokom - kar je najpomembneje - pa stik z iskreno, bogato in estetsko literaturo ter prve odrske korake in glasbena doživetja.

Nataša Klanjšček
 


In kaj, pravzaprav, nam pravljica pove ?

...da gozd Vejapriveji skriva nešteto skrivnosti,
zato bodimo njegovi gosti.
Pove nam, da se nobenega dela ni bati
in da smo dolžni pomagati po svojih močeh.
In če smo kdaj žalostni, čisto na tleh,
sedimo za trenutek pod mogočna drevesa
in poiščimo v naravi vsa njena čudesa,
ki nam dajo novih moči za delo prihodnjih dni.
(A. Klanjšček)