BENETKE IN KOPER SKOZI ČAS IN PROSTOR

Tako kot se največkrat zgodi v življenju, se je tudi prijateljstvo med Koprom in Portogruarom začelo povsem po naključju, z običajnim telefonskim pogovorom, ki ga sprva v Kopru niti nismo jemali resno. In vendar se je potem izkazalo, da je bil prav ta vsakdanji telefonski klic iz Portogruara povabilo k sodelovanju, začetek velikega projekta, začetek velikega skupnega dela, začetek novega prijateljstva. Začel je nastajati zanimiv in hkrati ambiciozen glasbeni projekt »Benetke in Koper skozi čas in prostor«, ki pomeni vključevanje Kopra v evropsko kulturno življenje.
Najprej smo19. aprila pripravili tiskovno konferenco. Nato so učenci, dijaki, profesorji Glasbene šole Koper in člani zbora Obala v prvih dneh maja odpotovali v Portogruaro in rezultat skupne delavnice so bili trije koncerti: 7. maja v cerkvi Sant' Agnese v Portogruaru, 8. maja v cerkvi San Rocco v Benetkah in 10. maja v Stolni cerkvi v Kopru. Tako sta se Glasbena šola Koper in Fundacije Santa Cecilia iz Portogruara vključila v evropsko pobudo Interreg III A Italija-Slovenija. S koncerti pa smo želeli obuditi poti, ki so prepletle skupno zgodovino in kulturo dveh obmejnih regij, Benečije in Istre, ki ju povezuje tudi skupno morje. Ob delih slovenskih in italijanskih skladateljev smo v spored vključili tudi še neobjavljena dela, ki bi javnost opozorila in predstavila izjemno glasbeno dediščino. Za širjenje obzorij pa se nam je zdelo pomembno vključiti tudi dela sodobnih primorskih in beneških avtorjev.
Zavedamo se, da je glasbena kultura naš tempelj in povsem jasno nam je, da želimo doseči čimbolj popolno harmonijo: kulturno glasbeno resnico minulih obdobij hočemo združiti z današnjimi iskanji glasbenikov.
Na glasbeni šoli v Kopru smo znani po svoji ambicioznosti. Ali resnično ponujamo sveže začetke in nove kulturne izzive? Ali bomo morda uspeli vnesti nov veter v jadra obalnih mest? Zavedamo se, da smo vključeni v mednarodni orkester Evropa in ne želimo z bojaznijo gledati, kdo bo zasedel mesta prvih violin, kdo bo solist, kdo dirigent ...
Kakršnokoli bo že novo iskanje, nikoli se ne bo smelo odcepiti od skupnega središča:
kultura - glasbena kultura - je ena - za vso Evropo!
Celoten projekt »Benetke in Koper skozi čas in prostor« je zasnovan na sodelovanju med dvema glasbenima ustanovama: Glasbeno šolo Koper in Santa Cecilia iz Portogruara. Izvedbo skladb smo zaupali učencem in dijakom obeh šol pod mentorskim vodstvom njihovih učiteljev. Kot solista sta nastopila profesorja Glasbene šole Koper Breda Hartman, prof. oboe, in Samo Ivačič prof. petja.
V ponedeljek, 28. junija 2004, bo simpozij na isto temo. Na njem bodo med drugimi sodelovali tudi muzikologinji dr. Metoda Kokole, predstojnica SAZU - Oddelek za muzikologijo iz Ljubljane, prof. Luisa Antoni iz Trsta ter koprski skladatelj in dirigent Ambrož Čopi.
Zahvaljujem se vsem sodelavcem GŠ Koper, ki so strokovno in nesebično pomagali pri realizaciji tako zahtevnega projekta.
Mestna občina Koper je sprejela pokroviteljstvo nad koncertom v Kopru, RTV Koper- Capodistria pa je koncert vključil v praznovanje svoje 55-letnice.
Slovensko-italijanski projekt »Benetke in Koper skozi čas in prostor« je projekt, ki ga nameravamo v prihodnjih letih še nadgraditi.
 

Marija Gombač

__________________________________________________

K O N C E R T I

»BENETKE IN KOPER SKOZI ČAS IN PROSTOR«

Petek, 7. maja 2004, ob 20.30 v cerkvi Sant'Agnese v Portogruaru
Sobota, 8. maja, ob 17. uri v cerkvi San Rocco v Benetkah
Ponedeljek, 10. maja 2004, ob 20. uri v Stolni cerkvi v Kopru.

Spored:

T. Albinoni: Koncert za oboo in godalni orkester op. 9 št. 2
Allegro e non presto, Adagio, Allegro
Breda Hartman, oboa (v Portogruaru in Benetkah)
Elena Musto, oboa (v Kopru)

A. Tarsia: Regina Coeli
za bariton, godala in basso continuo
Samo Ivačič, bariton
(Edition Bizjak)

B. Galuppi: Dixit Dominus
Dixit Dominus, Juravit Dominus, Judicabit in nationibus
za ženski zbor in godalni orkester

P. Merkú: Cinque canti sacri
Dormi Jesu, De fructu operum, Dulcis Amica
Dei, Dominus lavit pedes, Mulier amicta sole
za zbor a cappella

A. Čopi: Psalmus 108
za zbor a cappella

M. Pagotto: Tre liturgie della notte (krstna izvedba)
Dormio et cor meum vigilat, Te dulcis ante terminum, In secundo nocturno
za soliste, zbor in komorni orkester
Carlotta Melchiori, sopran
Samo Ivačič, bariton

Mladinski orkester Glasbene šole in Glasbene fundacije Santa Cecilia iz Portogruara
Orkester Glasbene šole Koper
Mešani pevski zbor Gimnazije Koper
Mešani pevski zbor Obala iz Kopra

Dirigenta: Ambrož Čopi in Davide Pitis