MEDNARODNO HARMONIKARSKO TEKMOVANJE V CASTELFIDARDU (ITALIJA)

OD 6. DO 10. OKTOBRA 1999

 

Tudi letos je v Castelfidardu pri Anconi napočil čas mednarodnega tekmovanja in nagrade "Citta' di Castelfidardo", ki se je tokrat odvijala že v štiriindvajseti priredbi. To tekmovanje harmonike je trajalo od 6. do 10. oktobra in je že vrsto let povezano s tradicijo (ne smemo pozabiti, da je mestece Castelfidardo zibelka in prestolnica izdelave harmonik v Italiji in v svetu nasploh).

 Ob letošnji izvedbi tekmovanja za soliste, komorne zasedbe in harmonikarske orkestre, so organizatorji priredili popoldanske koncerte priznanih in uveljavljenih harmonikarjev in celovečerne koncerte, kjer je imela harmonika glavno in poglavitno vlogo. Opažen je bil velik razvoj in nove možnosti interpretacije različnih stilov, kot so na primer klasična glasba, lahka glasba, jazz, ljudska in celo rock glasba. Harmonika tako lahko razveseli vse glasbene okuse s posebnimi zvočnimi efekti in barvami. V sredo, 6. oktobra zvečer, je bil v prenovljenem gledališču "Astra" večer namenjen jazzu, na katerem so nastopali Američani Kenny Kotwitz, Tony Dannon in Joe Cerrito ter Italijan Gianni Coscia s svojim klavirskim jazz triom. Četrtek zvečer  je bil namenjen rock glasbi, v petek pa smo prisluhnili francoski glasbi-musette, ki so nam jo je posredoval harmonikarski orkester iz Marseille-ja pod vodstvom Jeana Marca Fabianoja in s koncertistko Stephanie Methot. Večer je zaključil simpatični duo veteranov Marcela Azzola in Line Bossatti. Sobotni večer je bil posvečen Astorju Piazzolli: nastopala sta znana pevka Milva ob spremljavi skupine Tangoseis in glavni ameriški harmonikar, Peter Soave, ki je s svojim bandoneonom ob spremljavi orkestra zaigral krstno izvedbo "Suite za Castelfidardo" venezuelskega skladatelja Aldemara Romera.

Na vseh glasbenih večerih je bila dvorana vedno polna, saj so tudi marsikateri občani izkoristili prijetno možnost oddiha in zabave.

To malo srednjeveško mestece je ves teden gostovalo več kot tristo harmonikarjev iz celega sveta. Veliko je bilo Rusov, Srbov, Poljakov, ki so si na tekmovanju  v glavnem priborili najvišje točke in mesta. Posebna pozornost je bila dana nastopajočim iz Kitajske in iz ZDA pa tudi tistim iz bližnjih balkanskih držav, ki so se v velikem številu udeležili tekmovanja, kljub težki politični situaciji doma. Naj omenim še, da je bila prisotnost italjianskih in slovenskih harmonikarjev na tekmovanju zelo skromna. Med italijanskimi harmonikarji so kot solisti uspešno nastopili tudi trije gojenci Glasbene matice  Šole "Marij Kogoj" iz Trsta, in sicer Cristian Visintin v "B" kategoriji, Erik Kuret v "C" kategoriji in Igor Zobin v "D" kategoriji; vsi so iz razreda prof. Klavdija Furlana.

Glasbene šole iz Rusije in ostalih vzhodnih držav so se letos izkazale kot najboljše. To se je opazilo pri nastopajočih v vseh starostnih kategorijah, kjer so pokazali visoko muzikalnost in dobro tehniko pri izvajanju. Poleg udeležencev so se na tem zelo važnem in težavnem tekmovanju zbirali tudi mentorji, ki so skrbno pripravljali v poletnem času svoje gojence in ljubitelji harmonike, ki so nastopajoče pazljivo poslušali, snemali ter o nastopu komentirali. Ocenjevalno komisijo pa so sestavljali priznani harmonikarji in dirigenti iz celega sveta.

Pomembnost takih tekmovanj postaja vedno večja: boljšim gojencem nudijo možnost, da se uveljavijo v širšem glasbenem krogu, istočasno pa imajo gojenci bogato priložnost, da poslušajo sovrstnike različnih narodnosti. To jim je navadno v spodbudo in jim daje motivacijo za nadaljnji študij.

                                                                 

ERIK KURET