KONCERT UČENCEV IN UČITELJEV OB VISOKIH OBLETNICAH

 

Šolsko leto 1999/2000, ko mineva 580 let organiziranega javnega šolstva v mestu in 180 let neprekinjenega delovanja ljudske šole v Kortah, kar obenem pomeni tudi začetek slovenskega šolstva v Istri, in ko v župniji Korte zaokrožajo polnih 200 let sedanje cerkve, je pomembno tudi za izolsko glasbeno šolo. Zavedamo se namreč, da  smo le člen v dolgi verigi zgodovinskih dogodkov in da je bilo potrebno najprej prehoditi dolgo pot, da so končno razmere dozorele tudi za naše, sedaj nekaj čez štiridesetletno glasbeno šolstvo v Izoli in okolici. Verjamemo, da bomo tudi mi s svojim delom pustili pečat zanamcem.

Pri tem je treba omeniti, da je bila predlagateljica, ideatorka in glavna organizatorka prireditev v Kortah predsednica Kulturnega društva Nada Morato, ki ima kot zgodovinarka zaslugo, da smo končno izvedeli in se lahko ponosno zavedamo, da imamo v Istri najstarejšo slovensko ljudsko šolo, kar je "izbrskala" v času potrpežljivega in dolgotrajnega študija krajevne zgodovine in s proučevanjem dokumentov predvsem iz cerkvenega arhiva.

Izolska glasbena šola ima v Kortah od šolskega leta 1993/94 oddelek  in se je s svojo prisotnostjo v kraju že trdno zasidrala. Najbrž smo bili povabljeni k sodelovanju pri proslavljanju omenjenih obletnic prav zato. Povabilom smo se torej z veseljem odzvali in prepričani smo, da smo se s svojo prisotnostjo in kvalitetnimi izvedbami  omenjenim častitljivim obletnicam dostojno poklonili.Petnajstega oktobra je praznovala šola. Ob prisotnosti uglednih gostov, med njimi sta bila tudi bivši minister za šolstvo in šport dr. Slavko Gaber in sedanji dr. Pavle Zgaga, so se kortežanski otroci, v glavnem tisti, ki še obiskujejo ali pa so obiskovali tamkajšnjo osnovno šolo in naš oddelek, predstavili z malone vsem, kar znajo. V prijetno zaokroženem kulturnem programu so imeli veliko besede tudi naši nadebudni mladi glasbeniki: ubrano in vzneseno je zapel Otroški zbor pod vodstvom Maje Cilenšek in ob klavirski spremljavi Aleksandre Alavanja, dostojno  so se predstavili tudi naši solisti, seveda vsi izolski podeželani: flavtistka Tina Novak iz razreda Silvie Di Marino, violončelistka Katja Panger iz razreda Igorja Švarca, harmonikarja iz razreda Mirjane Gvozdenac Vedran Orlič in Patrik Pujac -slednji je bil tudi prav imeniten z recitacijo zgodbe v krajevnem narečju, kitarist Blaž Lamovec (razred: Boštjan Andrejc), klarinetist Tomaž Kaligarič (razred: Sebastijan Petrič) in pianistki Ana Lipušček in Zarja Vatovec iz razreda Aleksandre Alavanja. Gostoval je tudi kitarski duo: Jelena Baša in SamoTurk, mentorica Barbara Markoli s piranske glasbene šole.

Drugi sklop krajevnih prireditev pa je bil v nedeljo, 17.10. popoldne z župnikovo blagoslovitvijo novega tlaka pred cerkvijo, Kulturno društvo Korte je skupaj s Krajevno skupnostjo poskrbelo za odkritev spominskih plošč na stavbah, kjer so pred dolgimi desetletji naši predniki prvi "gulili šolske klopi" in odprtje prenovljenega predodrja v kulturnem domu, tega dne pa se je zaključil tudi že peti po vrsti slikarski ex - tempore.  Osrednja prireditev pa je bila v cerkvi s Koncertom učencev in učiteljev Centra za glasbeno vzgojo.

Koncert so "spletli" učenci glasbene šole Izola: kvartet trobil v zasedbi Luka Lovrečič in Borut Vatovec-trobenti, Andraž Sedmak-bariton in David Kavrečič-tuba mentorja Zlatka Tote, harmonikarski duo Niko Stojanović, Peter Kaligarič in kvartet Niko Stojanović, Peter Kaligarič, Irene Krulčič in Valentina Vočanec mentorice Mirjane Gvozdenac, in Mladinski pevski zbor CGV-glasbene šole Izola pod vodstvom Maje Cilenšek. Potrebno je povedati, da so se mentorji in izvajalci zelo potrudili in pripravili v tistem mrzlem, prvem zimskem dnevu prijetno topel program, povsem primeren za ambient in priložnost.

Ustvarjalno zbrano in ubrano so zazveneli mladi glasovi pevk in pevcev zbora s Feguševo Ave Marijo, Brittnovima Fancie in Ride-by-night, Čopijevo Deček in vrabec in Vrabčevo Jutranjico. Zanosno so zadonela trobila s Holbornovima skladbama The Marie-Golde in The Choise. Priljubljena Bachova Toccata v d-molu je spet enkrat veličastno vzvalovila, verjetno sicer prvič po tej izredno akustični cerkvici.

Tudi kvartet harmonik je z Bachovimi Arijo v D duru,  Rondojem in Menuetom iz suite v h-molu ter Schumannovim Sanjarjenjem vzbudil pri poslušalcih prijetne občutke ugodja in čudenja nad zmožnostjo mladih, da s toliko zavzetosti in svežine skupaj poustvarijo sicer tako poznane in pomembne skladbe.

Od učiteljev Centra za glasbeno vzgojo so se povabilu za sodelovanje v tem projektu prijazno odzvali flavtistka Silvia Di Marino z Bachovo Siciliano v Es-duru, Lachnerjevo Elegijo za flavto in orgle in Cainovim Preludijem in plesom; sopranistka Tanja Grlica s Stradellovo Pieta signore, Bachovo Ich hatte viel Bekmmernis, Mozartovo Alleluio in ,končno, Bach-Gounodovo Ave Marijo. Spremljave za vse zborovske in solistične točke, z izjemo ene -Niko Stojanović s harmoniko- je pripravil organist in pianist Bojan Glavina.

Tovrstnih dogodkov v majhnem kraju kot so Korte ni prav veliko in morda so zato bile prireditve še toliko bolje obiskane, občinstvo pa hvaležno in zadovoljno kljub nekaterim manjšim organizacijskim spodrsljajem, ki pa so nekaj povsem razumljivega ob tako zahtevnem in ambicioznem programu, ki ga je izpeljala peščica zavednih zanesenjakov...

Vsem izvajalcem in organizatorjem, še posebej pa Nadi Morato se zato ob tej priliki še enkrat prisrčno zahvaljujem!