Nazaj na članke
Svetovni dan klavirja in Klavirski dan ZPGŠ v Kopru
Članek je objavila-a: Zveza primorskih glasbenih šol
03.04.2024
Svetovni dan klavirja in Klavirski dan ZPGŠ v Kopru
  Več slik iz prireditve
 

Zveza primorskih glasbenih šol - ZPGŠ, je na predvečer Svetovnega dneva klavirja (to je simbolično 88. dan v letu, številka ponazarja število klavirskih tipk) v Glasbeni šoli Koper gostila pianiste vseh 12-ih primorskih šol, ki so se z izvajanjem 99-ih klavirskih skladb primorskega skladatelja Bojana Glavine poklonili svojem instrumentu in skladatelju, ki je velik del svojega bogatega opusa posvetil ravno otrokom in mladostnikom na tem "kralju glasbil".

V vertikalnem prerezu skladb, ki so ga izvajali učenci stari od 6 pa do 18 let, ter učitelji -  koncertanti, smo lahko slišali vrsto hudomušnih skladbic, kot tiste sekundno dolge, pa vendar sugestivne "Tri najkrajše skladbice na svetu", do skladb, ki so postale "evergreen" na repertoarju mladih pianistov daleč izven slovenskih ali evropskih meja kamor glasba lahko neomejeno seže... Slišali smo skladateljevo inventivnost, neverjetno raznovrstnost idej, tudi stilov, sposobnost  oživljanja besed skozi klavirski zvok, čut za pripoved ter ustvarjanje glasbenih pravljic, vse to pa z veliko mero občutka za otrokov svet domišljije. Klavirski zvok novejšega koprskega instrumenta - znamke Yamaha - je skozi svoje razkošne barve izpolnil dvorano koprske glasbene šole in tudi mnoga srca poslušalcev na kar petih koncertih. Na prvih treh so skladbe izvajali mladi pianisti - učenci in dijaki primorske regije.

Na  koncertu učiteljev je zaigrala najmlajša kolegica primorskega aktiva, pianistka Rea Štrukelj Pahović, bivša učenka GŠ Koper in skladatelja Glavine s skladbo Tri etude za Reo, ki je bila posvečena ravno njej; kolegica Andreja Konjedic iz GŠ Nove Gorice, ki je se je poglobila v izvedbo zahtevnega cikla sodobnejših prijemov Zen preludijev, pianist in čembalist Luca Ferrini je predstavil izbor tenkočutnih in virtuoznih barv iz skladbe Suita devetnajstih barv, sam skladatelj je izvedel eno baročno in dve romantični skladbi iz svojih istoimenskih klavirskih suit, duo Excentury v sestavi Aleksandra Češnjevar Glavina in Tamara Ražem Locatelli pa je tudi mlajšim obiskovalcem koncerta ponudil romantično zvenečo pravljico skozi pripoved in slike, ki so se vrstile v ozadju... večne Grimmove pravljice Pepelka.

V večernem koncertu, ki je bil posvečen samospevom pesnice, skladateljeve bistriške rojakinje Makse Samsa pa so zazveneli temnejši toni, drugačne slike je prinesel klavirski zvok, kot jih je zahtevala trpka, hrepenenj in samote polna poezija pesnice. Tekste in glasbo so sugestivno in dramatično, scensko obogateno izvedli pevka Jerica Rudolf, pianist Marko Kanalec in recitator Gregor Budal.

Glasba Bojana Glavine je tekom celega dneva z lahkoto in jasnostjo, toda vedno sveže kreativno, nikakor ne banalno, komunicirala s publiko. Tako je vsak par ušes, bodisi mlajših ali starejših, profesionalnih glasbenih ali ljubiteljskih...našel "svojo" skladbo skozi klavirski zvok na tem bogato obloženem pladnju zvokov ob Svetovnem dnevu klavirja...

 
  Več slik iz prireditve