DOGODKI NA GLASBENIH ŠOLAH

Kitara in Maria Linnemann
Članek je objavila-a: Vanja Gregorič
21.04.2017
Kitara in Maria Linnemann
Glasbena šola Koper, 30. marec 2017 in Glasbena šola Postojna, 31. marec 2017
Tekst: Tanja Brecelj Vatovec
 
30 učiteljev kitare slovenskih glasbenih šol - tu naj poudarimo, da so se projekta »Kitara in Maria Linnemann« udeležili skoraj vsi učitelji kitare Zveze primorskih glasbenih šol – je skladateljica navdušila že v uvodnem predavanju Moj pogled, v katerem je predstavila svoje videnje podajanja glasbenega sveta mladim kitaristom. Na mojstrskih tečajih - sodelovalo je 8 učencev kitare primorskih glasbenih šol, smo lahko njena spoznanja zaznali v samem procesu poučevanja. Potrpežljivost učitelja in intenzivnost poslušanja sta samo dve od njenih številnih odlik.

Na komentiranem koncertu solo in duo skladb Marie Linnemann, v odlični izvedbi učencev Zveze primorskih glasbenih šol, je v dvorani Glasbene šole Koper zazvenelo 16 skladb. Zanimiv pogovor s skladateljico je vodila muzikologinja Branka Kljun, glasbena urednica Radia Koper, ki bo v kratkem pripravila oddajo na Radiu Koper, posvečeno prav projektu »Kitara in Maria Linnemann«.
 

 
Drugi dan je bil v celoti posvečen glasbeni pripovedi »Don Kihot« Marie Linnemann. Z uvodnimi besedami skladateljice, javno vajo in generalko smo se na glasbeni šoli v Postojni pripravili na večerni koncert, na katerem je v orkestru kitaristov Zveze primorskih glasbenih šol pod mentorstvom Josueja Gutierrez, Tanje Brecelj Vatovec, Martine Kocjančič in Blaža Lamovca sodelovalo 23 učencev in dijakov kitare iz 10 glasbenih šol Primorske. Glasbeno pripoved so obogatile baletke Glasbene šole Koper pod mentorstvom Manjane Milostnik, plesalec Niki Antolovič in pripovedovalka Barbara Kocjančič.
 

 
Posnetek koncerta in intervju s skladateljico si lahko ogledate na spodnjih povezavah.
https://www.youtube.com/watch?v=l_ddnYXBD6o
https://www.youtube.com/watch?v=b1WpbKjlq84

Tu pa je še nekaj utrinkov, ki jih je zabeležil fotografski aparat.
http://zpgs.net/multimedija/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pid=2246#top_display_media
 
Zahvala za vse lepe trenutke projekta »Kitara in Maria Linnemann« gre vsem sodelujočim učencem, njihovim staršem, mentorjem, glasbenim šolam in Zvezi primorskih glasbenih šol, ki je ta projekt podprla.
 

Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.


Ludwig van Beethoven