DOGODKI NA GLASBENIH ŠOLAH

Dan za druženje, nabiranje znanja in skupinsko igro
Članek je objavila-a: Vanja Gregorič
07.04.2017
Dan za druženje, nabiranje znanja in skupinsko igro
Primorske novice
Tekst: NR
Foto: Metka Sulič


Celodnevno glasbeno druženje je bilo namenjeno utrjevanju profesionalnih vezi, sklepanju novih prijateljstev in spoznavanju kolegov z drugih glasbenih šol. Mladostniki so lahko med seboj primerjali znanje in s pripravami na večerni koncert, ki je okronal srečanje, dopolnjevali glasbeno znanje ter si pridobivali izkušnje z igro v orkestru.
Na večernem koncertu so nastopile solistke iz različnih glasbenih šol in komorna skupina. Kot solistke so se predstavile Neža Mahorčič in Alenčica Rejc (učenki profesorice Tamare Tretjak), Tia Saša Gartner (poučuje jo profesorica Ivana Barčić-Mišić), Vita Kutin in Žana Sovdat, ki vadita pri profesorici Niki Hribar, Anamarija Vuga - poučuje jo profesorica Andreja Konjedic Lenardič, Eva Faganelj in Katarina Lozar, učeniki profesorja Armanda Mariuttija ter Tinkara Kobal, ki jo poučuje profesorica Jelena Pešić.
V kvartetu flavt so nastopile Janina Marušič, Jasna Brecelj, Andreja Bensa, Jana Lavrenčič, učenke profesorice Iris Risegari. Solistke so pri klavirju spremljali Miha Štokelj, Helena Rot, Andreja Konjedic Lenardič, Ana Knez, Bernarda Paškvan.
Ob koncu druženja je pod vodstvom Irine Perose nastopil še veliki, 80-članski orkester flavtistov in flavtistk, v katerem so sodelovali učenci in profesorji glasbenih šol iz Ajdovščine, Cerknice, Ilirske Bistrice, Logatca, Kopra, Nove Gorice, Sežane, Tolmina in Vrhnike ter tržaške Glasbene matice.
“Dan, posvečen flavti, oboi in fagotu, je na Glasbeno šolo Nova Gorica privabil veliko mladih, dela in napredka željnih glasbenikov, ki so v tisto sobotno popoldne vnesli veliko ustvarjalne energije, veselja in smeha,” menijo organizatorji ter dodajajo, da so izmenjave izkušenj in vedenj velika spodbuda tudi za angažirano delo profesorjev. “Mladi glasbeniki pa po takih dogodkih odhajajo domov obogateni z novimi glasbenimi izkušnjami. Spomini na ta dan pa jih bodo motivirali še veliko časa za požrtvovalno delo,” so še zapisali in poudarili, da je srečanje flavtistov, oboistov in fagotistov Zveze primorskih glasbenih šol le še en dokaz več, ki govori o visoki stopnji glasbenega pedagoškega dela v Sloveniji.
 

Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.


Ludwig van Beethoven