Nazaj na članke
Glavno besedo je imela glasba
Članek je objavila-a: Vanja Gregorič
29.11.2016
Glavno besedo je imela glasba
Primorske norice
Tekst: NR

“Klavirski dnevi so uspeli,” je zadovoljna predsednica organizacijskega odbora Aleksandra Pavlovič. “Dvorana je bila polna na vseh prireditvah. Cilj klavirskih dnevov je pedagoge navdahniti za delo.”

Letošnje srečanje je bilo posvečeno dvema skladateljema: Janezu Matičiču, ki praznuje svojo 90-letnico, in njegovemu francoskemu kolegu Eriku Satieju, čigar 150. obletnico rojstva obhajamo.

Med goriškimi predavatelji sta bili pianistka Aleksandra Pavlovič in čembalistka Eva Dolinšek, med gostujočimi pa velja izpostaviti Justina Krawitza, južnoafriškega pianista in profesorja na Univerzi v Severnem Koloradu. Posebno mesto je imel projekt muzikologinje Tatjane Gregorič.

Na koncertu 100 let prezrte klavirske glasbe na Goriškem so glasbeniki z Goriškega, Koprskega in Tržaškega predstavili klavirsko glasbo skladateljev, ki so vplivali na razvoj tega kulturnega prostora. Med sodobnimi domačimi skladatelji so bili Patrick Quaggiato, Marijan Mlakar, Anej Černe in Ingrid Mačus.

Besedo in glasbo sta prefinjeno povezala pianist in profesor Umetniške gimnazije Koper Denys Masliuk na recitalu, posvečenem Franzu Lisztu, in učitelj klavirja na koprski glasbeni šoli Bojan Glavina, ki je izvedel svoj novi cikel klavirskih miniatur Malenkosti na lastno haiku poezijo Žvižgi. Predsednik slovenskega društva EPTA Primož Mavrič se je pogovarjal s pianistko in profesorico na koprski glasbeni šoli in umetniški gimnaziji Selmo Chicco Hajdin.